Wyśmienity przepis na szybkie danie z grilla. Zanim dopieką się inne mięsiwa przygotowane w tradycyjny sposób, możemy podać, przygotowane poprzedniego dnia, kawałeczki polędwicy w aromatycznym sosie z orzeszków ziemnych. I choć wyjątkowo cenimy w Polsce karkówkę i kaszankę z grilla, to dajmy szansę innym, którzy też korzystają z żywego ognia do przygotowania mięsa. Egzotyczny orzechowy sos sprawia, że polędwica nabiera zupełnie zaskakującego smaku, który i nam, pożeraczom karkówki, przypadnie do gustu.
Składniki:
70 dag polędwicy wieprzowej,
2 ząbki czosnku,
1 szklanka posiekanej dymki,
2 łyżki startego świeżego imbiru,
1 szklanka orzeszków ziemnych naturalnych,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki miodu,
½ szklanka sosu sojowego,
2 łyżeczki nasion kolendry,
1 łyżeczka ostrej papryki,
½ szklanka bulionu drobiowego,
½ szklanki roztopionego masła.
Patyczki do szaszłyków.
Jak przyrządzić?
Mięso myjemy i kroimy na kawałki wielkości 2-3 cm i odstawiamy. W wysokim pojemniku miksujemy składniki na sos. Pokrojoną w kostkę dymkę wraz z cebulkami, starty imbir, orzeszki, sok z cytryny, miód, sos sojowy, rozgniecione nasiona kolendry, paprykę, bulion i masło i dokładnie miksujemy na gładką masę. Mięso zanurzamy w sosie i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso wyjmujemy z sosu, nadziewamy na patyczki i grillujemy przez ok. 10-15 minut , kilka razy przewracając szaszłyki. Pozostały sos podgrzewamy w garnuszku i mieszając gotujemy ok. 5 minut.
Jak podawać?
Mięso podajemy z ciepłym sosem orzechowym w towarzystwie ryżu lub pieczywa.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 35 zł |