Satay. Indonezyjskie szaszłyki z grilla

Przepis kulinarny
Satay. Indonezyjskie szaszłyki z grilla Zobacz 5 zdjęć

Wyśmienity przepis na szybkie danie z grilla. Zanim dopieką się inne mięsiwa przygotowane w tradycyjny sposób, możemy podać, przygotowane poprzedniego dnia, kawałeczki polędwicy w aromatycznym sosie z orzeszków ziemnych. I choć wyjątkowo cenimy w Polsce karkówkę i kaszankę z grilla, to dajmy szansę innym, którzy też korzystają z żywego ognia do przygotowania mięsa. Egzotyczny orzechowy sos sprawia, że polędwica nabiera zupełnie zaskakującego smaku, który i nam, pożeraczom karkówki, przypadnie do gustu.

Składniki:

70 dag polędwicy wieprzowej,
2 ząbki czosnku,
1 szklanka posiekanej dymki,
2 łyżki startego świeżego imbiru,
1 szklanka orzeszków ziemnych naturalnych,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki miodu,
½ szklanka sosu sojowego,
2 łyżeczki nasion kolendry,
1 łyżeczka ostrej papryki,
½ szklanka bulionu drobiowego,
½ szklanki roztopionego masła.

Patyczki do szaszłyków.

Jak przyrządzić?

Mięso myjemy i kroimy na kawałki wielkości 2-3 cm i odstawiamy. W wysokim pojemniku miksujemy składniki na sos. Pokrojoną w kostkę dymkę wraz z cebulkami, starty imbir, orzeszki, sok z cytryny, miód, sos sojowy, rozgniecione nasiona kolendry, paprykę, bulion i masło i dokładnie miksujemy na gładką masę. Mięso zanurzamy w sosie i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso wyjmujemy z sosu, nadziewamy na patyczki i grillujemy przez ok. 10-15 minut , kilka razy przewracając szaszłyki. Pozostały sos podgrzewamy w garnuszku i mieszając gotujemy ok. 5 minut.

Jak podawać?

Mięso podajemy z ciepłym sosem orzechowym w towarzystwie ryżu lub pieczywa.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z grilla
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt35 zł

Satay. Indonezyjskie szaszłyki z grilla: Podobne przepisy

Satay. Indonezyjskie szaszłyki z grilla: wypróbuj również

Powiązane Tematy