Polędwiczki z sosem rabarbarowym - Przepis

Przepis kulinarny
Polędwiczki z sosem rabarbarowym Zobacz 10 zdjęć

Polędwiczki można przygotować z ulubionym sosem. Wybrałam rabarbarowy, bo choć jest to warzywo niedoceniane, doskonale dopasowuje się do każdej potrawy i wydobywa jej głębię.Jego słodko-kwaśny smak wzbogaca kruchą i delikatną polędwicę. Danie można podać na ciepło z młodymi ziemniakami i warzywną sałatką. Smakuje również na zimno z pieczywem.

Składniki:

2 polędwice wieprzowe,
2 łyżki oliwy z oliwek,
łyżka masła,
sól,
pieprz czarny.

Sos:

pół kg rabarbaru,
2 łyżki cukru,
łyżka miodu,
4 łyżki octu balsamicznego,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Polędwiczki natrzeć solą i pieprzem, posmarować oliwą z oliwek i odstawić na 20 minut. Masło rozgrzać na patelni i obsmażyć z obu stron polędwiczki. Następnie włożyć je do rękawa spożywczego i piec w piekarniku około 25 minut w temperaturze180 stopni. Polędwiczki można też zawinąć w folię aluminiową i grillować około 10 minut. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, dodać cukier, miód, przyprawić solą i pieprzem, smażyć przez chwilę. Następnie dodać ocet balsamiczny i smażyć do miękkości. Sos, który wytworzył się podczas smażenia polędwiczek, zlać bezpośrednio do sosu rabarbarowego i wymieszać.

Jak podawać?

Polędwiczki podawać razem z sosem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt20 zł

Polędwiczki z sosem rabarbarowym: Podobne przepisy

Polędwiczki z sosem rabarbarowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy