Polędwiczki można przygotować z ulubionym sosem. Wybrałam rabarbarowy, bo choć jest to warzywo niedoceniane, doskonale dopasowuje się do każdej potrawy i wydobywa jej głębię.Jego słodko-kwaśny smak wzbogaca kruchą i delikatną polędwicę. Danie można podać na ciepło z młodymi ziemniakami i warzywną sałatką. Smakuje również na zimno z pieczywem.
Składniki:
2 polędwice wieprzowe,
2 łyżki oliwy z oliwek,
łyżka masła,
sól,
pieprz czarny.
Sos:
pół kg rabarbaru,
2 łyżki cukru,
łyżka miodu,
4 łyżki octu balsamicznego,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Polędwiczki natrzeć solą i pieprzem, posmarować oliwą z oliwek i odstawić na 20 minut. Masło rozgrzać na patelni i obsmażyć z obu stron polędwiczki. Następnie włożyć je do rękawa spożywczego i piec w piekarniku około 25 minut w temperaturze180 stopni. Polędwiczki można też zawinąć w folię aluminiową i grillować około 10 minut. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, dodać cukier, miód, przyprawić solą i pieprzem, smażyć przez chwilę. Następnie dodać ocet balsamiczny i smażyć do miękkości. Sos, który wytworzył się podczas smażenia polędwiczek, zlać bezpośrednio do sosu rabarbarowego i wymieszać.
Jak podawać?
Polędwiczki podawać razem z sosem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |