Tradycyjne leczo węgierskie - Przepis

Przepis kulinarny
Tradycyjne leczo węgierskie Zobacz 5 zdjęć

Podobno w leczo najważniejsze są proporcje. Tyle samo papryki, co pomidorów i kiełbasy. Pozostałe składniki dodaje się już według gustu. Z cebulą trzeba uważać, ma być tylko dodatkiem, a ostrych papryczek dajemy tyle, ile wytrzyma nasze podniebienie. Oczywiście, można te proporcje zlekceważyć, można dolać wino, nawtykać innych warzyw, ale ten właśnie skład stanowi o oryginalnym smaku potrawy.

Składniki:

70 dag dobrej, tłustej kiełbasy,
70 dag różnych papryk,
70 dag pomidorów,
1 mała cebula,
kilka ostrych papryczek,
szczypta słodkiej papryki,
½ łyżeczki cukru,
sól,
pieprz,
kilka gałązek natki pietruszki,
3 łyżki oleju.

Jak przyrządzić?

Kiełbasę kroimy na kawałki i krótko obsmażamy w odrobinie oleju. Przekładamy do rondla o grubym dnie. Papryki kroimy na plastry, cebulę w cienkie plasterki. Ostre papryczki siekamy. Na patelni rozgrzewamy resztę oleju, obsmażamy na niej przez 2-3 minuty pokrojoną paprykę i papryczki. Przekładamy do rondla. Na patelni smażymy cebulę, gdy się zeszkli ją także przekładamy do rondla. Ustawiamy go na niewielkim ogniu. Dodajemy obrane ze skórki pomidory. Nie muszą być drobno pokrojone, rozpadną się w trakcie gotowania. Dodajemy cukier i słodką paprykę w proszku, mieszamy. Całość dusimy, w zależności od upodobania, od 1 do 3 godzin. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem.

Jak podawać?

Leczo podajemy z ziemniakami, ryżem lub pieczywem, ozdobione zieloną pietruszką.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania135 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt30 zł

Tradycyjne leczo węgierskie: Podobne przepisy

Tradycyjne leczo węgierskie: wypróbuj również

Leczo z pieczarkami

... , a nie tylko dowiesz się więcej na temat tradycyjnej formy tej potrawy, lecz także poznasz przepis na ulepszone leczo z pieczarkami. ... jest dostosowanie receptur przyrządzania tradycyjnych potraw do gustów naszych gości. Z podobną sytuacją ...

dawno temu

Leczo z kiełbasą

... Chyba jednym z najbardziej docenianych przez obcokrajowców dań rodem z kuchni węgierskiej jest leczo. Ten, kto choć raz miał okazję zasmakować tej niezwykłej potrawy nie dziwi się takiej sytuacji ... do tradycyjnego dania, jednak posiada także ...

dawno temu

Proste i zdrowe leczo

... Leczo. Smak tego pysznego dania z papryki chodzi za tobą od kilku dni. Ale ten tłusty wywar, kaloryczna kiełbasa i mięso... Jest rozwiązanie tego problemu! Możesz w bardzo krótkim czasie ... i przy niewielkim wysiłku przygotować pyszne leczo ...

dawno temu

Gulasz węgierski

... odstępstw od tej reguły. Nośnikiem wielu tradycyjnych przepisów kulinarnych są ludzie, którzy z nich korzystają, a więc pojawienie się jakichś dań w danym państwie wiąże się także bezpośrednio ... , czeskiej czy też węgierskiej. Często nawet nie ...

dawno temu

Jak zrobić leczo?

... Leczo to doskonała potrawa na wakacje. Lekka, pożywna, pełna świeżych warzyw i witamin. Robi się je szubko i łatwo. Właściwie wystarczy pokroić składniki, podsmażyć je i pyszny obiad gotowy. Danie ... g pieczarek1 cukinię2 ogórki kiszone1 ...

dawno temu

Kurczak po węgiersku

... Kurczak po węgiersku to idealne danie na zimny dzień. Dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych, rozgrzeje smakowitym aromatem papryki, zapewni energię na cały pracowity dzień. To wspaniały pomysł ... , przykryj naczynie i duś pyszne danie ...

dawno temu

Węgierskie specjały

...   Wiele potraw z kuchni węgierskiej, takich jak leczo, czy gulasz, „przyjęło się” w Polsce. Nie wszyscy jednak wiedzą, że Babgulyas jest... zupą, a w Lecsó nie ma i nigdy nie było mięsa ani kiełbasy ... . Tym, co my nazywamy gulaszem jest ...

dawno temu

Maseczki do twarzy – tradycyjne, w płachcie, domowe

... drogeryjnych, w tym maseczki tradycyjne i maseczki w płachcie. Przy odrobinie chęci bez trudu zrobimy też maseczkę domową. ... trądzikowej, atopowej, tłustej, wrażliwej i naczynkowej. Tradycyjne maseczki do twarzy Większość maseczek ma kremową ...

11 miesięcy temu

Jak zrobić placki po węgiersku?

... było bardziej kolorowe i znacznie ciekawsze, zrób jeszcze gulasz. I tak na stole zawitają pyszne placki po węgiersku.   ... było bardziej kolorowe i znacznie ciekawsze, zrób jeszcze gulasz. I tak na stole zawitają pyszne placki po węgiersku.   ...

dawno temu

Węgierska Wigilia

... rybnej, smażonego karpia, galarety (zarówno rybnej, jak i mięsnej), gołąbków, czy pieczonego indyka z nadzieniem kasztanowym. Węgierskie tradycje dotyczące przybrania stołu, przy którym zasiadają ... bożonarodzeniowych, które można znaleźć w ...

dawno temu

Sos węgierski - przepis prosty jak drut

... Sos węgierski można jeść z chlebem albo na przykład z plackami ziemniaczanymi. Przepis na tę potrawę jest banalnie prosty i każdy sobie z nim poradzi. Danie jest szybkie, ale smaczne, oczywiście ... koncentratu pomidorowego15 dag żółtego ...

dawno temu

Zupa gulaszowa

... Sycąca, pikantna, rozgrzewająca, smaczna – to przymioty, jakie można przypisać zupie idealnie nadającej się na chłodne wieczory. Wymienione cechy znamienne są również dla tradycyjnego dania kuchni ... węgierskiej – zupy gulaszowej. Ta smakowita ...

dawno temu

Węgierskie specjały cz. II

...   Kuchnia węgierska jest nieprzebraną wręcz skarbnicą prostych, szybkich, a zarazem wspaniałych potraw. Wielka szkoda, że gdy słyszymy o madziarskich przysmakach jedyne, co nam przychodzi na myśl ... to gulasz i leczo... Trzeba z tym skończyć. W ...

dawno temu

Smaki Węgier, czyli gulasz to tylko początek

... Z czym się kojarzy kuchnia węgierska? Większość z nas powie, że z papryką i to będzie prawda. Papryka jest jednym z tradycyjnych składników w kuchni naszych południowych bratanków. Nic w tym dziwnego: klimat sprzyja uprawom, a jakości i smaku ...

dawno temu

Leczo z cukinii

... smakuje jako smażona, gotowana, pieczona i duszona. Późne lato i wczesna wiosna to idealny czas, aby zapoznać się z przepisem na leczo z kabaczka i podjąć się jego realizacji. Przepis na leczo ... wielkości wzbogaci potrawę, jednak trzeba ...

dawno temu

Poznaj nowe spojrzenie na tradycyjną kuchnię polską

... Chociaż ostatnio coraz częściej wybieramy potrawy kuchni włoskiej lub chińszczyznę, nie zapominajmy o tradycyjnej kuchni polskiej! Wyciągnij z szuflady zakurzone, babcine lub mamusine przepisy ... dodaj mieszankę do ogórków pokrojonych w cienkie ...

dawno temu

Artystka protestuje przeciwko nienaturalnemu retuszowi

... Węgierska wokalistka pokazała światu film, na którym widać zmiany, jakie przeprowadza na jej obrazie grafik. Okazuje się, że retusz to nie tylko wygładzanie zmarszczek i poprawianie koloru skóry ... Coraz więcej mówi się o retuszu w show ...

dawno temu

Tradycyjna musztarda ozdobą stołu

... W kwestii żywienia Polacy coraz chętniej decydują się na eksperymenty, ale nawet najbardziej odważni pozostają wierni sprawdzonym smakom. Z tego właśnie powodu tradycyjne dodatki do dań, takie jak musztarda, cieszą się niezmienną popularnością. ...

dawno temu

Powiązane Tematy