Podobno w leczo najważniejsze są proporcje. Tyle samo papryki, co pomidorów i kiełbasy. Pozostałe składniki dodaje się już według gustu. Z cebulą trzeba uważać, ma być tylko dodatkiem, a ostrych papryczek dajemy tyle, ile wytrzyma nasze podniebienie. Oczywiście, można te proporcje zlekceważyć, można dolać wino, nawtykać innych warzyw, ale ten właśnie skład stanowi o oryginalnym smaku potrawy.
Składniki:
70 dag dobrej, tłustej kiełbasy,
70 dag różnych papryk,
70 dag pomidorów,
1 mała cebula,
kilka ostrych papryczek,
szczypta słodkiej papryki,
½ łyżeczki cukru,
sól,
pieprz,
kilka gałązek natki pietruszki,
3 łyżki oleju.
Jak przyrządzić?
Kiełbasę kroimy na kawałki i krótko obsmażamy w odrobinie oleju. Przekładamy do rondla o grubym dnie. Papryki kroimy na plastry, cebulę w cienkie plasterki. Ostre papryczki siekamy. Na patelni rozgrzewamy resztę oleju, obsmażamy na niej przez 2-3 minuty pokrojoną paprykę i papryczki. Przekładamy do rondla. Na patelni smażymy cebulę, gdy się zeszkli ją także przekładamy do rondla. Ustawiamy go na niewielkim ogniu. Dodajemy obrane ze skórki pomidory. Nie muszą być drobno pokrojone, rozpadną się w trakcie gotowania. Dodajemy cukier i słodką paprykę w proszku, mieszamy. Całość dusimy, w zależności od upodobania, od 1 do 3 godzin. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem.
Jak podawać?
Leczo podajemy z ziemniakami, ryżem lub pieczywem, ozdobione zieloną pietruszką.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 135 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |