Przygotowanie domowego deseru to nie tylko sprawienie przyjemności sobie i bliskim, ale także sposób na zmniejszenie stresu i poprawę samopoczucia. Mamy słabość do słodkości i lubimy zachwycać nimi najbliższych, często taki deser jest zwieńczeniem domowego obiadu i okazją do swobodnej pogawędki. Karmelowe ciasteczka to chrupiące ciasto na bazie białek, słodki karmel i świeżo ubita śmietana.
Składniki:
5 białek,
½ szklanki cukru,
2 łyżki mąki,
20 dag gotowego karmelu,
200 g śmietany kremówki,
kilka borówek lub innych owoców,
2 łyżki cukru.
Jak przyrządzić?
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier nie przerywając ubijania. Na koniec dodać przesianą mąkę i lekko wymieszać. Piec w temperaturze 160 stopni około godziny, aż ciasto nabierze brązowego koloru. Ciasto wystudzić i za pomocą szklanki lub innego naczynia wyciąć krążki. Śmietanę ubić na sztywno z dwiema łyżkami cukru. Każdy krążek posmarować karmelem, udekorować ubitą śmietaną i borówką.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 19 zł |