Pierogi to najbardziej popularne danie w Polsce, tradycja ich wyrobu sięga XII wieku. Dawniej pierogi przygotowywano głównie na święta, dziś znacznie częściej, chociaż nadal uważamy, że jest to danie bardzo pracowite. Zmieniły się też farsze, są bardziej urozmaicone, przyrządzane z większą fantazją. Pierogi z kurkami i jajkiem są delikatne i bardzo aromatyczne, wybornie smakują z grzybowo – śmietanowym sosem.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki,
szklanka mleka,
2 łyżki oleju,
pół łyżeczki soli.
Farsz:
30 dag kurek,
3 jajka na twardo,
cebula,
łyżka masła,
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki,
jajko surowe,
sól,
pieprz.
Sos:
łyżka masła,
10 dag kurek,
śmietana kremowa – 200 ml,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Do przesianej mąki dodać olej, wodę, sól i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na pół godziny, żeby odpoczęło. Masło rozgrzać na patelni, dodać pokrojone kurki i cebulę, smażyć 10 minut. Ugotowane jajka pokroić w drobną kostkę i dodać do kurek. Do farszu wbić surowe jajko, dodać pietruszkę, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Ciasto na pierogi rozwałkować, wykrawać kółka i na każde nakładać farsz. Pierogi dokładnie zlepiać.Gotować w lekko osolonej wodzie. 10 dag pokrojonych kurek podsmażyć na maśle, dodać śmietanę i mieszać, aż sos zacznie gęstnieć. Przyprawić solą i pieprzem.
Jak podawać?
Pierogi podawać razem z sosem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 33 zł |