Dodając melon do truskawkowego chłodnika podkreślamy i wzbogacamy jego smak, pamiętając, że jest on źródłem witaminy C i błonnika, a ponad wszystko gasi pragnienie w upalne dni. Łącząc te cenne owoce z przyprawami tworzymy ciekawą niskokaloryczną zupę z dużą ilością witamin.
Składniki:
1 melon,
30 dag truskawek,
2 cm świeżego imbiru,
sok z jednej limonki,
pół l maślanki,
2 łyżki cukru,
świeża bazylia,
kilka listków mięty.
Jak przyrządzić?
Kilka truskawek i kawałek melona odłożyć do dekoracji. Resztę owoców zmiksować z maślanką. Dodać cukier, sok z limonki, starty imbir, posiekaną bazylię i miętę. Do dekoracji można użyć kulek z truskawek i melona, wydrążonych za pomocą specjalnej łyżeczki. Kulki nabić na patyczek do szaszłyka.
Jak podawać?
Chłodnik podawać dobrze schłodzony.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 18 zł |