Chłodnik owocowy z truskawkami i melonem - Przepis

Przepis kulinarny
Chłodnik owocowy z truskawkami i melonem Zobacz 9 zdjęć

Dodając melon do truskawkowego chłodnika podkreślamy i wzbogacamy jego smak, pamiętając, że jest on źródłem witaminy C i błonnika, a ponad wszystko gasi pragnienie w upalne dni. Łącząc te cenne owoce z przyprawami tworzymy ciekawą niskokaloryczną zupę z dużą ilością witamin.

Składniki:

1 melon,
30 dag truskawek,
2 cm świeżego imbiru,
sok z jednej limonki,
pół l maślanki,
2 łyżki cukru,
świeża bazylia,
kilka listków mięty.

Jak przyrządzić?

Kilka truskawek i kawałek melona odłożyć do dekoracji. Resztę owoców zmiksować z maślanką. Dodać cukier, sok z limonki, starty imbir, posiekaną bazylię i miętę. Do dekoracji można użyć kulek z truskawek i melona, wydrążonych za pomocą specjalnej łyżeczki. Kulki nabić na patyczek do szaszłyka.

Jak podawać?

Chłodnik podawać dobrze schłodzony.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt18 zł

Chłodnik owocowy z truskawkami i melonem: Podobne przepisy

Chłodnik owocowy z truskawkami i melonem: wypróbuj również

Powiązane Tematy