Placuszki kukurydziane to znakomita przystawka na piknikach i wycieczkach. Są chrupiące, delikatne, a w towarzystwie różnych past stanowią pożywne danie. Pasty przygotowujemy w/g uznania i swoich upodobań. Dla kontrastu można zrobić pastę o ostrym smaku np. łososiową lub łagodną np. fasolową. Obie są smaczne i łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki kukurydzianej,
pół szklanki mąki pszennej,
15 g świeżych drożdży,
1,5 szklanki wody,
2 łyżki oliwy z oliwek,
pół łyżeczki soli,
pół łyżeczki cukru.
Pasta z łososia:
3 jajka,
100 g łososia,
3 korniszony,
łyżka ostrej musztardy,
2 łyżki majonezu,
1 łyżka soku z cytryny,
szczypiorek,
sól,
pieprz.
Pasta z fasoli:
puszka białej fasoli,
2 łyżki octu balsamicznego,
2 łyżki oliwy z oliwek,
cebula,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Drożdże rozcieramy z cukrem i solą, dodajemy dwie łyżki wody, mieszamy i odstawimy do wyrośnięcia. Obie mąki przesiewamy, dodajemy do drożdży, wlewamy oliwę i wodę, wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zwiększy swoją objętość. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy małe placuszki. Jajka gotujemy na twardo i drobno kroimy. W taki sam sposób kroimy łososia i korniszony. Składniki mieszamy razem, dodajemy musztardę, majonez, sok z cytryny, szczypiorek, przyprawiamy solą i pieprzem. Fasolę odsączamy z zalewy, dodajemy ocet balsamiczny pokrojoną cebulę, oliwę, sól, pieprz i wszystko miksujemy.
Jak podawać?
Placuszki kukurydziane podajemy razem z pastami.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 23 zł |