Chrupiące placuszki kukurydziane z pastami - Przepis

Przepis kulinarny
Chrupiące placuszki kukurydziane z pastami Zobacz 12 zdjęć

Placuszki kukurydziane to znakomita przystawka na piknikach i wycieczkach. Są chrupiące, delikatne, a w towarzystwie różnych past stanowią pożywne danie. Pasty przygotowujemy w/g uznania i swoich upodobań. Dla kontrastu można zrobić pastę o ostrym smaku np. łososiową lub łagodną np. fasolową. Obie są smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki kukurydzianej,
pół szklanki mąki pszennej,
15 g świeżych drożdży,
1,5 szklanki wody,
2 łyżki oliwy z oliwek,
pół łyżeczki soli,
pół łyżeczki cukru.

Pasta z łososia:

3 jajka,
100 g łososia,
3 korniszony,
łyżka ostrej musztardy,
2 łyżki majonezu,
1 łyżka soku z cytryny,
szczypiorek,
sól,
pieprz.

Pasta z fasoli:

puszka białej fasoli,
2 łyżki octu balsamicznego,
2 łyżki oliwy z oliwek,
cebula,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Drożdże rozcieramy z cukrem i solą, dodajemy dwie łyżki wody, mieszamy i odstawimy do wyrośnięcia. Obie mąki przesiewamy, dodajemy do drożdży, wlewamy oliwę i wodę, wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zwiększy swoją objętość. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy małe placuszki. Jajka gotujemy na twardo i drobno kroimy. W taki sam sposób kroimy łososia i korniszony. Składniki mieszamy razem, dodajemy musztardę, majonez, sok z cytryny, szczypiorek, przyprawiamy solą i pieprzem. Fasolę odsączamy z zalewy, dodajemy ocet balsamiczny pokrojoną cebulę, oliwę, sól, pieprz i wszystko miksujemy.

Jak podawać?

Placuszki kukurydziane podajemy razem z pastami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje8
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt23 zł

Chrupiące placuszki kukurydziane z pastami: Podobne przepisy

Chrupiące placuszki kukurydziane z pastami: wypróbuj również

Powiązane Tematy