Sezon na rabarbar wciąż trwa, warto więc korzystać z jego dobrodziejstw i przygotować placek z kruszonką. Domowy placek, z dodatkiem aromatycznego rabarbaru wcale nie jest kwaśny, za to roznosi zapach po całym domu. Za sprawą maślanki wypiek jest miękki i delikatny. Domowe ciasto nie ma sobie równych.
Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki,
¾ szklanki cukru,
szklanka maślanki,
torebka cukru waniliowego,
pół szklanki oleju,
3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Kruszonka:
¾ szklanki mąki,
pół szklanki cukru,
pół kostki masła,
1 kg rabarbaru,
pół szklanki soku malinowego.
Jak przyrządzić?
Cukier, jajka, maślankę, olej miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki i zalewamy sokiem malinowym. Odstawiamy na pół godziny. Następnie odcedzamy sok, a rabarbar układamy na cieście. Miękkie masło, cukier i mąkę mieszamy, aż powstaną grudki. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 18 zł |