Maślankowy placek z rabarbarem - Przepis

Przepis kulinarny
Maślankowy placek z rabarbarem Zobacz 7 zdjęć

Sezon na rabarbar wciąż trwa, warto więc korzystać z jego dobrodziejstw i przygotować placek z kruszonką. Domowy placek, z dodatkiem aromatycznego rabarbaru wcale nie jest kwaśny, za to roznosi zapach po całym domu. Za sprawą maślanki wypiek jest miękki i delikatny. Domowe ciasto nie ma sobie równych.

Składniki:

Ciasto:

2,5 szklanki mąki,
¾ szklanki cukru,
szklanka maślanki,
torebka cukru waniliowego,
pół szklanki oleju,
3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Kruszonka:

¾ szklanki mąki,
pół szklanki cukru,
pół kostki masła,

1 kg rabarbaru,
pół szklanki soku malinowego.

Jak przyrządzić?

Cukier, jajka, maślankę, olej miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki i zalewamy sokiem malinowym. Odstawiamy na pół godziny. Następnie odcedzamy sok, a rabarbar układamy na cieście. Miękkie masło, cukier i mąkę mieszamy, aż powstaną grudki. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania70 min.
Trudnośćśredni
Porcje8
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt18 zł

Maślankowy placek z rabarbarem: Podobne przepisy

Maślankowy placek z rabarbarem: wypróbuj również

Powiązane Tematy