Podczas sezonu na truskawki wzrasta kulinarna kreatywność. Cały rok czekamy z utęsknieniem, więc gdy wreszcie się pojawią, popadamy w truskawkowy amok. Ta krótka chwila, gdy są najtańsze i najsłodsze, a ich zapach stale roznosi się wokoło, powoduje, że kupujemy je bez opamiętania. Po najedzenie się do syta surowymi owocami, szukamy pomysłu na tzw. resztę. Oto jeden z nich.
Składniki:
30 dag truskawek,
8 łyżek cukru,
½ szklanki mleka,
2 łyżeczki żelatyny.
Do przybrania:
2 szklanki bitej śmietany.
Jak przyrządzić?
Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i miksujemy. Żelatynę moczymy w 3 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuszczamy ją we wrzącym mleku. Dodajemy cukier i mieszamy. Gdy mleko ostygnie, dodajemy do zmiksowanych truskawek. Krem rozkładamy do pucharków i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Jak podawać?
Podajemy z dodatkiem bitej śmietany.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 8 zł |