Tartaletki z dorszem

Przepis kulinarny
Tartaletki z dorszem Zobacz 8 zdjęć

Tartaletki z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i słone to świetny sposób na początek imprezy lub na przegryzkę w ciągu dnia. Spód mini tart upieczony jest z mąki orkiszowej. Zielone warzywa przyjemnie komponują się ze zdecydowanym, słonym smakiem wędzonego dorsza. To zdrowa niskokaloryczna przystawka.

Składniki:

2 szklanki mąki orkiszowej,
pół kostki masła,
jajko,
4 łyżki śmietany,
szczypta gałki muszkatołowej,
pół łyżeczki soli,
wężowy ogórek,
pęczek natki pietruszki,
pęczek szczypiorku,
pół kg wędzonego dorsza,
czerwony pieprz.

Jak przyrządzić?

Przesianą mąkę połączyć z zimnym masłem, dodać jajko, śmietanę, gałkę muszkatołową i sól. Zagnieść ciasto, odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować, wyciąć krążki np. o średnicy 6 cm i piec w piekarniku, w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Ogórek umyć, pokroić w drobną kostkę, natkę i szczypiorek drobno posiekać. Dorsza oddzielić od ości i pokroić. Na upieczonych tartaletkach układać kawałki dorsza, ogórek, natkę i szczypiorek.

Jak podawać?

Przed podaniem posypać świeżo zmielonym czerwonym pieprzem. Można udekorować połówkami pomidorków koktajlowych i listkami roszponki.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt23 zł

Tartaletki z dorszem: Podobne przepisy

Tartaletki z dorszem: wypróbuj również

Powiązane Tematy