Tartaletki z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i słone to świetny sposób na początek imprezy lub na przegryzkę w ciągu dnia. Spód mini tart upieczony jest z mąki orkiszowej. Zielone warzywa przyjemnie komponują się ze zdecydowanym, słonym smakiem wędzonego dorsza. To zdrowa niskokaloryczna przystawka.
Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej,
pół kostki masła,
jajko,
4 łyżki śmietany,
szczypta gałki muszkatołowej,
pół łyżeczki soli,
wężowy ogórek,
pęczek natki pietruszki,
pęczek szczypiorku,
pół kg wędzonego dorsza,
czerwony pieprz.
Jak przyrządzić?
Przesianą mąkę połączyć z zimnym masłem, dodać jajko, śmietanę, gałkę muszkatołową i sól. Zagnieść ciasto, odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować, wyciąć krążki np. o średnicy 6 cm i piec w piekarniku, w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Ogórek umyć, pokroić w drobną kostkę, natkę i szczypiorek drobno posiekać. Dorsza oddzielić od ości i pokroić. Na upieczonych tartaletkach układać kawałki dorsza, ogórek, natkę i szczypiorek.
Jak podawać?
Przed podaniem posypać świeżo zmielonym czerwonym pieprzem. Można udekorować połówkami pomidorków koktajlowych i listkami roszponki.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 23 zł |