Wyśmienita wersja chłodnika na zielono. Kto docenia smak zupy szczawiowej, ten będzie zadowolony, kto szczawiowej do tej pory nie lubił, powinien spróbować wersji na zimno, bo to najlepszy ze znanych mi chłodników. Szczypiorek w dużej ilości i ogórek to obowiązkowe składniki tej potrawy i to one, w zestawieniu ze szczawiem, sprawiają, że zupa smakuje wybornie. Jajko w środku nie jest obowiązkowe, ale z nim chłodnik staje się pełnoprawnym posiłkiem.
Składniki:
20 dag liści szczawiu,
1 świeży ogórek,
1 szklanka śmietany 18%,
1,5 litra maślanki,
pęczek szczypiorku,
½ pęczka koperku,
4 jaja,
sól,
pieprz,
½ kg ziemniaków.
Jak przyrządzić?
Szczaw myjemy, usuwamy łodyżki, a liście siekamy i wrzucamy do niewielkiej ilości wrzątku. Gotujemy 5-7 minut, odstawiamy i studzimy. Umyty i obrany ogórek ścieramy na tarce, szczypiorek i koperek siekamy. Szczaw wyjmujemy z garnka pozostawiając wywar. Śmietanę, maślankę, koperek, szczypiorek, szczaw i kilka łyżek wywaru miksujemy razem, doprawiamy solą i pieprzem. Chłodnik wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Gotujemy ziemniaki i jaja na twardo. Przed podaniem wkładamy połówki jajek do zupy.
Jak podawać?
Podajemy w towarzystwie ziemniaków.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |