Chłodnik szczawiowy - Przepis

Przepis kulinarny
Chłodnik szczawiowy Zobacz 5 zdjęć

Wyśmienita wersja chłodnika na zielono. Kto docenia smak zupy szczawiowej, ten będzie zadowolony, kto szczawiowej do tej pory nie lubił, powinien spróbować wersji na zimno, bo to najlepszy ze znanych mi chłodników. Szczypiorek w dużej ilości i ogórek to obowiązkowe składniki tej potrawy i to one, w zestawieniu ze szczawiem, sprawiają, że zupa smakuje wybornie. Jajko w środku nie jest obowiązkowe, ale z nim chłodnik staje się pełnoprawnym posiłkiem.

Składniki:

20 dag liści szczawiu,
1 świeży ogórek,
1 szklanka śmietany 18%,
1,5 litra maślanki,
pęczek szczypiorku,
½ pęczka koperku,
4 jaja,
sól,
pieprz,
½ kg ziemniaków.

Jak przyrządzić?

Szczaw myjemy, usuwamy łodyżki, a liście siekamy i wrzucamy do niewielkiej ilości wrzątku. Gotujemy 5-7 minut, odstawiamy i studzimy. Umyty i obrany ogórek ścieramy na tarce, szczypiorek i koperek siekamy. Szczaw wyjmujemy z garnka pozostawiając wywar. Śmietanę, maślankę, koperek, szczypiorek, szczaw i kilka łyżek wywaru miksujemy razem, doprawiamy solą i pieprzem. Chłodnik wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Gotujemy ziemniaki i jaja na twardo. Przed podaniem wkładamy połówki jajek do zupy.

Jak podawać?

Podajemy w towarzystwie ziemniaków.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt15 zł

Chłodnik szczawiowy: Podobne przepisy

Chłodnik szczawiowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy