Co wpływa na nasz gust kulinarny?
OLGA CHOJNACKA • dawno temuPotrzeba wyzwań, także tych kulinarnych, jest coraz większa. Poszukujemy nowych smaków, chętnie sięgamy po racjonalne diety oparte na wartościach tabeli odżywczych. Zaczynamy jeść produkty zdrowsze niż kiedyś.
Nasze kulinarne upodobania kształtowane są w domu rodzinnym. O zaakceptowaniu danego smaku decyduje często sytuacja, zapach, częstotliwość jedzenia potrawy lub reakcja organizmu. Na przykład — jeżeli strułaś się kiedyś szczawiową na kolonii, nigdy nie polubisz tej zupy. Na to co jemy i w jaki sposób przyrządzane są posiłki, składa się wiele czynników. Na przykład częstsze przygotowywanie potraw al dente zawierających więcej błonnika i ułatwiających zachowanie szczupłej sylwetki wynika ze strachu przed próchnicą i otyłością, co jest dowodem większej świadomości społecznej Polaków.
Duży wpływ na to, co jemy ma otoczenie. chętnie stosujemy modne diety polecane przez koleżankę. w towarzystwie dopisuje nam apetyt, a więc zjadamy więcej niż w samotności.
Jedzenie to nie tylko potrzeba zaspokojenia głodu, ale też relaks, przyjemność, sposób na zabicie nudy, rozładowanie emocji lub nagroda. Ważne jest jednak, aby zachować umiar i zdrowy rozsądek.
Źródło: informacja prasowa Sofa Restaurant & Bar
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze