Wątróbka drobiowa nieczęsto gości na naszych stołach, a szczególnie nie jest lubiana przez dzieci. Szkoda, bo jest doskonałym źródłem witaminy A, zawiera też sporo żelaza. By spopularyzować wątróbkę, należy zmienić sposób jej przyrządzania. Pieczona z warzywami i keczupem traci w pewnym stopniu swój specyficzny smak, a zachowuje delikatność. To keczup, który zresztą bardzo lubią dzieci, sprawia, że danie to ma lekko słodko – kwaśny smak i smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjnie usmażona wątróbka.
Składniki:
60 dag wątróbki drobiowej,
2 cebule,
2 czerwone papryki,
3 ząbki czosnku,
sok z połowy cytryny,
4 łyżki keczupu,
4 łyżki oleju,
łyżka masła,
2 listki laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
słodka papryka,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Zmiażdżony czosnek rozetrzeć z pieprzem, papryką, sokiem z cytryny i olejem. Tak przygotowanym sosem polać oczyszczoną z błon wątróbkę i posypać rozgniecionym zielem angielskim i pokruszonymi listkami laurowymi. Odstawić do lodówki na godzinę. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim wątróbki, przyprawi solą. Cebulę obrać i pokroić w cząstki. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w kawałki. Cebulą i papryką obłożyć wątróbki. Całość polać pozostawioną marynatą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut. Pod koniec pieczenia polać keczupem.
Jak podawać?
Danie podawać gorące.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 16 zł |