Białe mięso zawiera mniej tłuszczu, a więc jest zdrowsze, bardziej przyswajalne, łatwo i szybko można je przyrządzić. Kawałki z filetów kurczaka obtoczone w wiórkach kokosowych zyskują orientalny smak. Tak przyrządzony kurczak razem z sałatką ziemniaczaną stanowi ciekawe, niebanalne danie.
Składniki:
pół kg filetów z kurczaka,
10 dag wiórków kokosowych,
jajko,
4 ugotowane ziemniaki,
4 cienkie plasterki wędzonego boczku,
2 korniszony,
10 dag pieczarek,
garść kiełków rzodkiewki,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
łyżeczka masła,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Umyte mięso pokroić na niewielkie kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Każdy kawałek smarować rozkłóconym jajkiem i obtaczać w wiórkach kokosowych. Smażyć na oleju na złoty kolor. Ziemniaki i ogórki pokroić w kostkę. Boczek usmażyć na chrupko i porwać na kawałki. Pieczarki obrać, pokroić i usmażyć na maśle. Wszystkie składniki sałatki połączyć, dodać kiełki rzodkiewki, przyprawić solą, pieprzem i polać sosem majonezowo-jogurtowym.
Jak podawać?
Kawałki kurczaka podawać razem z sałatką ziemniaczaną.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 23 zł |