Koreczki z anchois i żurawiną

Przepis kulinarny
Koreczki z anchois i żurawiną Zobacz 6 zdjęć

Jeśli w twojej lodówce często gości mozzarella, a w zapasach na półkach szafki znajdzie się puszka z anchois i torebka pełna słodkiej żurawiny, nagli niezapowiedziani goście nie są ci straszni. Nic nie wytrąci cię z równowagi, gdy usłyszysz pukanie do drzwi – przygotowanie oryginalnych koreczków zajmie ci zaledwie minutę. A połączenie delikatnego smaku mozzarelli, aromatycznego, słonego smaku anchois i słodkiej żurawiny jest nie do pobicia. Jeśli tylko znajomi lub krewni nie stronią od ryb, będą zachwyceni tym prostym starterem. Potem niestety będziesz musiała się bardziej postarać – kilka koreczków nie zaspokoi niczyjego apetytu.

Składniki:

kilka mini kulek mozzarelli (opakowanie),
niecała puszka anchois,
kilka suszonych, słodzonych owoców żurawiny.

Wykałaczki.

Jak przyrządzić?

Rozłóż kulki mozzarelli. Otwórz puszkę z anchois. Mozzarellę owijaj w słone anchois, a wisienkę na torcie – czyli słodko-kwaśną żurawinę na koniec. Może być po obu stronach koreczka – jeśli wolisz. Żurawinę można też na moment sparzyć we wrzątku, żeby była bardziej miękka, ale to już wersja nie na minutę.

Jak podawać?

Podawaj do wina - startera.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje5
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt16 zł

Koreczki z anchois i żurawiną: Podobne przepisy

Koreczki z anchois i żurawiną: wypróbuj również

Powiązane Tematy