Jeśli w twojej lodówce często gości mozzarella, a w zapasach na półkach szafki znajdzie się puszka z anchois i torebka pełna słodkiej żurawiny, nagli niezapowiedziani goście nie są ci straszni. Nic nie wytrąci cię z równowagi, gdy usłyszysz pukanie do drzwi – przygotowanie oryginalnych koreczków zajmie ci zaledwie minutę. A połączenie delikatnego smaku mozzarelli, aromatycznego, słonego smaku anchois i słodkiej żurawiny jest nie do pobicia. Jeśli tylko znajomi lub krewni nie stronią od ryb, będą zachwyceni tym prostym starterem. Potem niestety będziesz musiała się bardziej postarać – kilka koreczków nie zaspokoi niczyjego apetytu.
Składniki:
kilka mini kulek mozzarelli (opakowanie),
niecała puszka anchois,
kilka suszonych, słodzonych owoców żurawiny.
Wykałaczki.
Jak przyrządzić?
Rozłóż kulki mozzarelli. Otwórz puszkę z anchois. Mozzarellę owijaj w słone anchois, a wisienkę na torcie – czyli słodko-kwaśną żurawinę na koniec. Może być po obu stronach koreczka – jeśli wolisz. Żurawinę można też na moment sparzyć we wrzątku, żeby była bardziej miękka, ale to już wersja nie na minutę.
Jak podawać?
Podawaj do wina - startera.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 16 zł |