Sposób na nudną pomidorową. Nie deprecjonujemy kuchni tradycyjnej, ba... uważamy, że proste przepisy są najlepsze. Jednak czasem mamy ochotę na inne smaki i nuży nas to, co popularne. Zamiast zwykłej pomidorowej z makaronem lub ryżem, można podać zupę z pomidorów i cebuli z dodatkiem kulek mozzarelli i groszku ptysiowego.
Składniki:
1 cebula,
1 łyżka oliwy z oliwek,
4 duże pomidory,
1,5 szklanki wody,
¼ szklanki mleka 0,5%,
1 kulka mozzarelli,
tymianek,
sól,
pieprz,
świeże listki bazylii,
dwie łyżki groszku ptysiowego.
Jak przyrządzić?
Cebulę drobno pokroić. Oliwę wlać do garnka, podgrzać. Wrzucić cebulę i szklić mieszając około 2 minut. Sparzyć pomidory. Obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i wrzucić do cebuli. Zalać wodą. Dodać zioła i przyprawy. Gotować 15 minut. Można zmiksować. Zestawić z ognia. Wlać mleko, wymieszać. Do małych miseczek włożyć kawałki pokrojonej mozzarelli. Zalać ją gorącą zupą. Dodać groszek ptysiowy. Ozdobić listkami świeżej bazylii.
Potrzebne przybory:
Podawać z groszkiem ptysiowym i mozzarellą.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 13 zł |