Mini szaszłyki z wątróbki drobiowej - Przepis

Przepis kulinarny
Mini szaszłyki z wątróbki drobiowej Zobacz 9 zdjęć

Wątróbka drobiowa jest ceniona za swój specyficzny i delikatny smak, szybkość przygotowania i niską cenę. Jest też źródłem niezwykle cennych witamin i wielu składników odżywczych. Doskonale smakuje smażona i duszona. Dobrze komponuje się z cebulą, majerankiem i jabłkami. Małe szaszłyki z wątróbek kieruję do osób, które są miłośnikami domowych imprez, także tych na świeżym powietrzu. Tak przyrządzona wątróbka nie wymaga specjalnych nakryć, możemy jeść ją swobodnie nie przerywając zabawy.

Składniki:

60 dag wątróbek drobiowych,
20 dag cienkich plasterków wędzonego boczku,
czerwona papryka,
cebula,
5 łyżek oliwy z oliwek,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki whisky,
2 łyżki soku z cytryny,
2 ząbki czosnku,
2 liście laurowe,
łyżeczka tymianku,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Wątróbki oczyścić z błon, większe przekroić na pół.

Sos sojowy wymieszać z whisky, sokiem z cytryny, dodać rozgnieciony czosnek, pokruszone liście laurowe, tymianek, oliwę.

Przygotowaną marynatą polać wątróbki i odstawić do lodówki na 2 godziny.

Paprykę pokroić na nieduże cząstki, cebulę w talarki.

Wątróbki wyjąć z marynaty, oprószyć solą i pieprzem, ciasno owijać plasterkami boczku.

Na patyczki nabijać wątróbki, następnie cebulę i paprykę.

Szaszłyki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić pozostawioną marynatą i piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 15 minut.

Można też upiec szaszłyki na grillu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z grilla
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt23 zł

Mini szaszłyki z wątróbki drobiowej: Podobne przepisy

Mini szaszłyki z wątróbki drobiowej: wypróbuj również

Powiązane Tematy