Wątróbka drobiowa jest ceniona za swój specyficzny i delikatny smak, szybkość przygotowania i niską cenę. Jest też źródłem niezwykle cennych witamin i wielu składników odżywczych. Doskonale smakuje smażona i duszona. Dobrze komponuje się z cebulą, majerankiem i jabłkami. Małe szaszłyki z wątróbek kieruję do osób, które są miłośnikami domowych imprez, także tych na świeżym powietrzu. Tak przyrządzona wątróbka nie wymaga specjalnych nakryć, możemy jeść ją swobodnie nie przerywając zabawy.
Składniki:
60 dag wątróbek drobiowych,
20 dag cienkich plasterków wędzonego boczku,
czerwona papryka,
cebula,
5 łyżek oliwy z oliwek,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki whisky,
2 łyżki soku z cytryny,
2 ząbki czosnku,
2 liście laurowe,
łyżeczka tymianku,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Wątróbki oczyścić z błon, większe przekroić na pół.
Sos sojowy wymieszać z whisky, sokiem z cytryny, dodać rozgnieciony czosnek, pokruszone liście laurowe, tymianek, oliwę.
Przygotowaną marynatą polać wątróbki i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Paprykę pokroić na nieduże cząstki, cebulę w talarki.
Wątróbki wyjąć z marynaty, oprószyć solą i pieprzem, ciasno owijać plasterkami boczku.
Na patyczki nabijać wątróbki, następnie cebulę i paprykę.
Szaszłyki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić pozostawioną marynatą i piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 15 minut.
Można też upiec szaszłyki na grillu.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 23 zł |