Brukselka w sosie serowym - Przepis

Przepis kulinarny
Brukselka w sosie serowym Zobacz 5 zdjęć

W okresie wiosennym, kiedy o wiele trudniej jest dostać świeże warzywa, dobrze jest sięgnąć po mrożonki. Te naturalne, mrożone warzywa bez żadnych dodatków, zawierają wiele wartościowych składników. Brukselka w sosie serowym to proste danie wzbogacone dodatkowymi smakami w postaci fety i szynki. Gdy nie mamy pomysłu na obiad, tak przygotowana brukselka znakomicie sprawdzi się na stole.

Składniki:

pół kg mrożonej brukselki,
10 dag sera feta,
10 dag wędzonej szynki,
łyżka masła,
pół szklanki śmietany kremówki,
pieprz,
szczypta gałki muszkatołowej,
kostka warzywna.

Jak przyrządzić?

Brukselkę ugotować w wodzie z dodatkiem kostki warzywnej.

Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.

Śmietanę wlać na patelnię, wraz z 0,5 szklanki wywaru z gotowania brukselki i dodać pokruszony ser feta.

Podgrzewać sos cały czas mieszając, aż zacznie gęstnieć.

Do sosu dodać podsmażoną szynkę, przyprawić gałką muszkatołową i pieprzem.

Jak podawać?

Brukselkę polać przygotowanym sosem i podawać ciepłą.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania35 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt13 zł

Brukselka w sosie serowym: Podobne przepisy

Brukselka w sosie serowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy