W okresie wiosennym, kiedy o wiele trudniej jest dostać świeże warzywa, dobrze jest sięgnąć po mrożonki. Te naturalne, mrożone warzywa bez żadnych dodatków, zawierają wiele wartościowych składników. Brukselka w sosie serowym to proste danie wzbogacone dodatkowymi smakami w postaci fety i szynki. Gdy nie mamy pomysłu na obiad, tak przygotowana brukselka znakomicie sprawdzi się na stole.
Składniki:
pół kg mrożonej brukselki,
10 dag sera feta,
10 dag wędzonej szynki,
łyżka masła,
pół szklanki śmietany kremówki,
pieprz,
szczypta gałki muszkatołowej,
kostka warzywna.
Jak przyrządzić?
Brukselkę ugotować w wodzie z dodatkiem kostki warzywnej.
Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
Śmietanę wlać na patelnię, wraz z 0,5 szklanki wywaru z gotowania brukselki i dodać pokruszony ser feta.
Podgrzewać sos cały czas mieszając, aż zacznie gęstnieć.
Do sosu dodać podsmażoną szynkę, przyprawić gałką muszkatołową i pieprzem.
Jak podawać?
Brukselkę polać przygotowanym sosem i podawać ciepłą.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 13 zł |