Z powodzeniem może to być ciasto dla początkujących. Zawsze się udaje, wybornie smakuje, jest puszyste, pachnie owocami. Do tego przepisu nadają się wszystkie owoce. Oczywiście najlepsze są te świeże, sezonowe, ale jak ich nie ma to też żaden problem. Z mrożonych lub tych z puszki powstanie równie dobry owocowy biszkopt, który możemy przygotować bez żadnej okazji, dla własnej przyjemności i swoich bliskich.
Składniki:
¾ szklanki mąki,
3 jajka,
pół szklanki cukru,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
mały słoiczek konfitury brzoskwiniowej,
puszka brzoskwiń w syropie,
galaretka brzoskwiniowa.
Jak przyrządzić?
Przygotować galaretkę brzoskwiniową w/g przepisu na opakowaniu, tylko zamiast wody dodać syrop pozostały po odsączeniu brzoskwiń (jeżeli będzie go za mało, uzupełnić wodą) i odstawić do lekkiego stężenia.
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem na kremową masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Całość zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Biszkopt piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni około 30 minut.
Wystudzony posmarować brzoskwiniową konfiturą, na niej ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki na pół godziny.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 16 zł |