Jeśli tylko należysz do tej części ludzkości, która potrafi cierpliwie czekać na efekt, mimo że obok miesiącami stoi butelka ze znakomitym trunkiem, będziesz twórcą jednego z najpyszniejszych likierów na bazie rumu - Shrub. Sam jego skład sugeruje piracką genezę, ale, jak to likier, najbardziej smakuje paniom. Najmilej mieć pod ręką likier antylski latem. By go przygotować, potrzeba co najmniej 3 miesięcy, zatem to ostatnia chwila, by zająć się tematem.
Składniki:
1 litr rumu,
5 dużych soczystych pomarańczy,
12 dag cukru,
1 laska wanilii,
3 suszone śliwki,
1 łyżka bardzo mocnej parzonej kawy.
Jak przyrządzić?
Pomarańcze dokładnie myjemy i obieraczką ścinamy cienko całą skórkę (tylko pomarańczową część).
Zalewamy ją rumem. Po 5 dniach przygotowujemy syrop.
Podgrzewamy łyżkę wody z cukrem, z pokrojonymi suszonymi śliwkami i laską wanilii przeciętą wzdłuż na pół.
Trzymamy na ogniu tylko tyle czasu, ile potrzeba, by cukier się rozpuścił.
Po ostudzeniu dodajemy syrop do rumu i odstawiamy na kolejne 5 dni.
Po tym czasie przecedzamy rum, dodajemy kawę, mieszamy i zlewamy go do butelek.
Korkujemy.
Jak podawać?
Podajemy po minimum 3 miesiącach.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 150 zł |