Shrub – likier antylski

Przepis kulinarny
Shrub – likier antylski Zobacz 5 zdjęć

Jeśli tylko należysz do tej części ludzkości, która potrafi cierpliwie czekać na efekt, mimo że obok miesiącami stoi butelka ze znakomitym trunkiem, będziesz twórcą jednego z najpyszniejszych likierów na bazie rumu - Shrub. Sam jego skład sugeruje piracką genezę, ale, jak to likier, najbardziej smakuje paniom. Najmilej mieć pod ręką likier antylski latem. By go przygotować, potrzeba co najmniej 3 miesięcy, zatem to ostatnia chwila, by zająć się tematem.

Składniki:

1 litr rumu,
5 dużych soczystych pomarańczy,
12 dag cukru,
1 laska wanilii,
3 suszone śliwki,
1 łyżka bardzo mocnej parzonej kawy.

Jak przyrządzić?

Pomarańcze dokładnie myjemy i obieraczką ścinamy cienko całą skórkę (tylko pomarańczową część).

Zalewamy ją rumem. Po 5 dniach przygotowujemy syrop.

Podgrzewamy łyżkę wody z cukrem, z pokrojonymi suszonymi śliwkami i laską wanilii przeciętą wzdłuż na pół.

Trzymamy na ogniu tylko tyle czasu, ile potrzeba, by cukier się rozpuścił.

Po ostudzeniu dodajemy syrop do rumu i odstawiamy na kolejne 5 dni.

Po tym czasie przecedzamy rum, dodajemy kawę, mieszamy i zlewamy go do butelek.

Korkujemy.

Jak podawać?

Podajemy po minimum 3 miesiącach.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaAlkohole
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt150 zł

Shrub – likier antylski: Podobne przepisy

Shrub – likier antylski: wypróbuj również

Powiązane Tematy