Dyniowy krem i pałeczki z boczkiem - Przepis

Przepis kulinarny
Dyniowy krem i pałeczki z boczkiem Zobacz 6 zdjęć

Doskonały na zimowe wieczory, curry i imbir znakomicie rozgrzewają organizm. Z dodatkiem mleka w proszku zupa jest bardziej delikatna i nie wymaga już śmietany.Jeżeli do kremu dodamy pałeczki z wędzonym boczkiem, stanie się potrawą jednodaniową i bardzo sycącą.

Składniki:

1 kg miąższu dyni,
marchewka,
mała cebula,
2 ząbki czosnku,
czubata łyżka mleka w proszku,
łyżeczka imbiru w proszku,
łyżeczka curry,
garść płatków migdałowych,
łyżka wiórków kokosowych,
30 dag mrożonego ciasta francuskiego,
10 dag cienko pokrojonych plasterków boczku wędzonego,
jajko,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Marchewkę i cebulę pokroić, dodać pokrojoną dynię, zalać wodą tak, aby pokrywała warzywa i gotować do miękkości.

Pod koniec gotowania dodać rozgnieciony czosnek, imbir, curry, wiórki kokosowe i mleko w proszku rozpuszczone w niewielkiej ilości wody.

Gotować jeszcze około 5 minut.

Zupę zmiksować.

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i posypać nimi zupę.

Przyprawić solą i pieprzem.

Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej.

Pokroić na paski około 16 cm x 2 cm.

Na tak przygotowanym pasku ułożyć cienki plasterek boczku, przykryć drugim paskiem i całość lekko skręcić formując tzw. świderki.

Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku, w temperaturze 200 stopni, aż będą miały złoty kolor.

Jak podawać?

Podawać razem z kremem dyniowym.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt24 zł

Dyniowy krem i pałeczki z boczkiem: Podobne przepisy

Dyniowy krem i pałeczki z boczkiem: wypróbuj również

Powiązane Tematy