Doskonały na zimowe wieczory, curry i imbir znakomicie rozgrzewają organizm. Z dodatkiem mleka w proszku zupa jest bardziej delikatna i nie wymaga już śmietany.Jeżeli do kremu dodamy pałeczki z wędzonym boczkiem, stanie się potrawą jednodaniową i bardzo sycącą.
Składniki:
1 kg miąższu dyni,
marchewka,
mała cebula,
2 ząbki czosnku,
czubata łyżka mleka w proszku,
łyżeczka imbiru w proszku,
łyżeczka curry,
garść płatków migdałowych,
łyżka wiórków kokosowych,
30 dag mrożonego ciasta francuskiego,
10 dag cienko pokrojonych plasterków boczku wędzonego,
jajko,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Marchewkę i cebulę pokroić, dodać pokrojoną dynię, zalać wodą tak, aby pokrywała warzywa i gotować do miękkości.
Pod koniec gotowania dodać rozgnieciony czosnek, imbir, curry, wiórki kokosowe i mleko w proszku rozpuszczone w niewielkiej ilości wody.
Gotować jeszcze około 5 minut.
Zupę zmiksować.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i posypać nimi zupę.
Przyprawić solą i pieprzem.
Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej.
Pokroić na paski około 16 cm x 2 cm.
Na tak przygotowanym pasku ułożyć cienki plasterek boczku, przykryć drugim paskiem i całość lekko skręcić formując tzw. świderki.
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku, w temperaturze 200 stopni, aż będą miały złoty kolor.
Jak podawać?
Podawać razem z kremem dyniowym.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 24 zł |