Krem szpinakowo – dyniowy

Przepis kulinarny
Krem szpinakowo – dyniowy Zobacz 11 zdjęć

W zimowe dni nic nie rozgrzewa tak dobrze, jak talerz pysznej, pachnącej zupy. Najlepsza jest z sezonowych, zimowych warzyw i dlatego jako jeden ze składników wybrałam dynię.A dlaczego szpinak, bo jest zdrowy (nie w nadmiarze), doskonale komponuje się z innymi warzywami i przyciąga barwą. Krem z warzyw lubimy za jego lekkość i prostotę przygotowania.

Składniki:

pół kg mrożonego szpinaku,
25 dag miąższu dyni,
łyżka masła,
cebula,
marchewka,
kawałek selera,
łyżka kaszy manny,
pół szklanki śmietany,
sól,
pieprz,
groszek ptysiowy.

Jak przyrządzić?

Masło rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić.

Dodać rozmrożony szpinak i smażyć, aż odparuje.

Marchewkę i seler zetrzeć na jarzynowej tarce, dodać szpinak, miąższ dyni, zalać litrem wody i gotować, aż warzywa zmiękną.

Następnie wsypać kaszę manną i energicznie mieszać, żeby nie powstały grudki.

Gotować jeszcze około 3 minut.

Zupę zmiksować, przyprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę.

Jak podawać?

Podawać z groszkiem ptysiowym.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt12 zł

Krem szpinakowo – dyniowy: Podobne przepisy

Krem szpinakowo – dyniowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy