Pyszne ciasto, szczególnie dla smakoszy orzechów i miodu. Z lekką nutą kawy. Delikatny krem kawowy, solidna warstwa orzechów z miodową polewą - słowem ciasto, któremu nie można się oprzeć. Jest idealne na przyjęcie. Nie wymaga dużych nakładów pracy i specjalnych umiejętności. Jest podzielne i długo zachowuje świeżość.
Składniki:
Ciasto:
pół kg mąki,
¾ szklanki cukru,
kostka masła,
2 jajka,
2 łyżki miodu,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki ciepłego mleka.
Masa orzechowa:
30 dag orzechów włoskich (bez łupinek),
pół szklanki cukru,
pół kostki masła,
2 łyżki miodu.
Krem:
opakowanie kremu karpatkowego,
pół kostki masła,
2 łyżki mocnej kawy,
0,4 l mleka.
Jak przyrządzić?
Masło rozpuścić, dodać roztrzepane jajka, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, miód i mleko.
Całość zmiksować, podzielić na dwie części.
W piekarniku nagrzanym do 180 stopni piec jedną część ciasta około 20 minut.
Orzechy podzielić na mniejsze kawałki, dodać do rozpuszczonego masła, miodu i cukru.
Chwilę smażyć na patelni, aż orzechy będą dobrze obtoczone masą.
Masę orzechową wyłożyć na drugi placek i piec w piekarniku w 180 stopniach około 20 minut.
Krem karpatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodając mleko.
Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wody i dodać 2 łyżki do kremu.
Krem przestudzić i zmiksować z 0,5 kostki masła.
Krem karpatowy wyłożyć na cieście, przykryć drugim z masą orzechową.
Jak podawać?
Ciasto odstawić w zimne miejsce na kilka godzin.
Najlepsze jest na drugi dzień.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 26 zł |