Ciasto kawowo-orzechowe

Przepis kulinarny
Ciasto kawowo-orzechowe Zobacz 9 zdjęć

Pyszne ciasto, szczególnie dla smakoszy orzechów i miodu. Z lekką nutą kawy. Delikatny krem kawowy, solidna warstwa orzechów z miodową polewą - słowem ciasto, któremu nie można się oprzeć. Jest idealne na przyjęcie. Nie wymaga dużych nakładów pracy i specjalnych umiejętności. Jest podzielne i długo zachowuje świeżość.

 

Składniki:

Ciasto:

pół kg mąki,
¾ szklanki cukru,
kostka masła,
2 jajka,
2 łyżki miodu,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki ciepłego mleka.

Masa orzechowa:

30 dag orzechów włoskich (bez łupinek),
pół szklanki cukru,
pół kostki masła,
2 łyżki miodu.

Krem:

opakowanie kremu karpatkowego,
pół kostki masła,
2 łyżki mocnej kawy,
0,4 l mleka.

Jak przyrządzić?

Masło rozpuścić, dodać roztrzepane jajka, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, miód i mleko.

Całość zmiksować, podzielić na dwie części.

W piekarniku nagrzanym do 180 stopni piec jedną część ciasta około 20 minut.

Orzechy podzielić na mniejsze kawałki, dodać do rozpuszczonego masła, miodu i cukru.

Chwilę smażyć na patelni, aż orzechy będą dobrze obtoczone masą.

Masę orzechową wyłożyć na drugi placek i piec w piekarniku w 180 stopniach około 20 minut.

Krem karpatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodając mleko.

Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wody i dodać 2 łyżki do kremu.

Krem przestudzić i zmiksować z 0,5 kostki masła.

Krem karpatowy wyłożyć na cieście, przykryć drugim z masą orzechową.

Jak podawać?

Ciasto odstawić w zimne miejsce na kilka godzin.

Najlepsze jest na drugi dzień.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje8
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt26 zł

Ciasto kawowo-orzechowe: Podobne przepisy

Ciasto kawowo-orzechowe: wypróbuj również

Powiązane Tematy