Święta Bożego Narodzenia wszystkim kojarzą się z zapachem choinki, miodu, cynamonu, korzennych przypraw, bakalii, orzechów, migdałów. Bez tych aromatów nie wyobrażamy sobie świąt. Są dodatkiem do ciast, deserów, wigilijnej kutii, aromatycznych kompotów.Bakaliowe babeczki to prosty deser zachowujący tradycyjne smaki i zapachy bożonarodzeniowe.
Składniki:
Ciasto:
szklanka mąki,
100 g masła,
3 łyżki cukru,
żółtko,
łyżeczka śmietany.
Farsz:
5 dag rodzynek,
5 dag migdałów,
5 dag moreli,
5 dag fig,
5 dag kandyzowanych, owoców,
5 dag orzechów,
100 g białej czekolady,
2 łyżki miodu.
Jak przyrządzić?
Z mąki, masła, cukru, żółtka, śmietany zagnieść sprawnie ciasto tak, żeby tworzyło jednolitą masę.Włożyć do lodówki na około godzinę.Następnie rozwałkować na cienki placek i wylepić nim natłuszczone foremki do babeczek.Ciasto docisnąć do foremek i nakłuć widelcem w kilku miejscach.Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni.Rodzynki sparzyć gorącą wodą, morele i figi drobno pokroić.Orzechy rozdrobnić, migdały obrać ze skórki po uprzednim sparzeniu gorącą wodą i pokroić.Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z miodem.Do ciepłej masy dodać wszystkie bakalie i dokładnie wymieszać.Jeszcze ciepłym farszem napełnić upieczone babeczki.Odstawić do zastygnięcia.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |