Masełka smakowe nie są obce polskiej kuchni. Zwykle przygotowujemy je w wersji czosnkowej lub ziołowej i zjadamy z pieczywem, traktując jako głównych bohaterów. A przecież smak masła można dopasować do tego wszystkiego, co zamierzamy na kromce położyć lub do niej dołączyć. Dobrze posmarowana kromka zastąpi ziemniaki czy ryż. Masło z czerwonym winem jest idealne do wędlin i mięs pieczonych, kawiorowe do ryb, chrzanowe do mięs pieczonych, duszonych i gotowanych, a ziołowe do całej palety dodatków, w tym serów, wędlin czy jajek.
Składniki:
Masełko z winem czerwonym:
5 dag masła,
1 drobno posiekana mała cebula,
4 łyżki czerwonego wytrawnego wina,
szczypta soli i pieprzu.
Masełko kawiorowe:
5 dag masła,
2 łyżki kawioru (czerwonego lub czarnego),
1 cebula.
Masełko chrzanowe:
5 dag masła,
2 dag tartego chrzanu,
½ łyżki soku z cytryny,
¼ łyżeczki musztardy,
szczypta soli i pieprzu.
Masełko ziołowe:
5 dag masła,
szczypta soli i pieprzu,
2 łyżeczki soku z cytryny,
2 łyżki rozdrobnionych świeżych ziół (tymianku, bazylii, estragonu, rzeżuchy, zielonej pietruszki, szczypiorku, lubczyku)
lub
1 ½ łyżeczki ziół suszonych.
Jak przyrządzić?
Masełko z winem czerwonym:
Cebulę siekamy na drobną kostkę, wrzucamy do rondelka, zalewamy winem i wstawiamy na mały ogień.
Dusimy ok. 10 minut, aż wino niemal całkowicie wyparuje.
Studzimy, a następnie miksujemy z masłem, solą i pieprzem na gładką masę.
Masełko kawiorowe:
Cebulę kroimy na kawałki i miksujemy.
Odciskamy na sitku i uzyskany sok dolewamy do masła.
Dokładamy kawior i całość bardzo dokładnie mieszamy widelcem.
Masełko chrzanowe:
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.
Masełko ziołowe:
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.
Jak podawać?
Masełka podajemy schłodzone do pieczywa świeżego lub tostów.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |