Masełka smakowe - Przepis

Przepis kulinarny
Masełka smakowe Zobacz 5 zdjęć

Masełka smakowe nie są obce polskiej kuchni. Zwykle przygotowujemy je w wersji czosnkowej lub ziołowej i zjadamy z pieczywem, traktując jako głównych bohaterów. A przecież smak masła można dopasować do tego wszystkiego, co zamierzamy na kromce położyć lub do niej dołączyć. Dobrze posmarowana kromka zastąpi ziemniaki czy ryż. Masło z czerwonym winem jest idealne do wędlin i mięs pieczonych, kawiorowe do ryb, chrzanowe do mięs pieczonych, duszonych i gotowanych, a ziołowe do całej palety dodatków, w tym serów, wędlin czy jajek.

Składniki:

Masełko z winem czerwonym:

5 dag masła,
1 drobno posiekana mała cebula,
4 łyżki czerwonego wytrawnego wina,
szczypta soli i pieprzu.

Masełko kawiorowe:

5 dag masła,
2 łyżki kawioru (czerwonego lub czarnego),
1 cebula.

Masełko chrzanowe:

5 dag masła,
2 dag tartego chrzanu,
½ łyżki soku z cytryny,
¼ łyżeczki musztardy,
szczypta soli i pieprzu.

Masełko ziołowe:

5 dag masła,
szczypta soli i pieprzu,
2 łyżeczki soku z cytryny,
2 łyżki rozdrobnionych świeżych ziół (tymianku, bazylii, estragonu, rzeżuchy, zielonej pietruszki, szczypiorku, lubczyku)
lub
1 ½ łyżeczki ziół suszonych.

Jak przyrządzić?

Masełko z winem czerwonym:

Cebulę siekamy na drobną kostkę, wrzucamy do rondelka, zalewamy winem i wstawiamy na mały ogień.

Dusimy ok. 10 minut, aż wino niemal całkowicie wyparuje.

Studzimy, a następnie miksujemy z masłem, solą i pieprzem na gładką masę.

Masełko kawiorowe:

Cebulę kroimy na kawałki i miksujemy.

Odciskamy na sitku i uzyskany sok dolewamy do masła.

Dokładamy kawior i całość bardzo dokładnie mieszamy widelcem.

Masełko chrzanowe:

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.

Masełko ziołowe:

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.

Jak podawać?

Masełka podajemy schłodzone do pieczywa świeżego lub tostów.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje8
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt15 zł

Masełka smakowe: Podobne przepisy

Masełka smakowe: wypróbuj również

Pomysły na smakowe herbatki

... mnie zaciekawił to ten na herbatę ajurwedyjską – Łasuch w kuchni Sezon zimowy jeszcze trwa, więc możecie skorzystać z pomysłów na herbatki na przeziębienie? – Herbaciane fusy A jakie smakowe herbatki Wy pijecie najchętniej? ...

dawno temu

Pij na zdrowie! List do dietetyka

... Na rynku mamy duży wybór wód mineralnych, gazowanych, smakowych, z dodatkiem rożnych minerałów, a także wody źródlane... Którą więc wybrać? Co pić i do czego przekonywać dzieci? Wszystkie wątpliwości rozwiewa nasza ekspertka, Agnieszka Boryna, w ...

dawno temu

Zdrowe wody, czyli pyszne wody smakowe oraz izotoniki

... . Dla tych, którzy szukają innych sposobów dla zagwarantowania sobie utrzymania odpowiedniego poziomu płynów w organizmie i stworzyła niezwykłą książkę o zdrowych wodach smakowych na cztery pory roku ... zostały, zatem receptury zimnych wód ...

dawno temu

Dziczyzna na 5 sposobów

...   Jeśli ktoś z Was miał okazję spróbować mięsa z dziczyzny, na pewno dobrze wie, że walory smakowe tego mięsa są nie do opisania i zdecydowanie wygrywają z tradycyjnym mięsem drobiowym, czy wołowym ... Jeśli ktoś z Was miał okazję spróbować ...

dawno temu

Rozwijanie preferencji smakowych dziecka krok po kroku

... się jeszcze w brzuchu mamy – ok. 8 tygodnia rozwijają się pierwsze kubki smakowe, a ok. 14 tygodnia maluch reaguje na słodki lub gorzki smak płynu owodniowego. Noworodek posiada już indywidualne upodobania ...

dawno temu

Pieczone ziemniaki z rozmarynem

... Ziemniaki można przyrządzać na wiele różnych sposobów, od tych gotowanych polanych masełkiem, po klasyczne frytki z sosem czosnkowym. Przy okazji przygotowywania kurczaka ze śliwką owijanego boczkiem ...

dawno temu

Kawa na odchudzanie

... mleko lub śmietanka, cukier, lody, przyprawa do kawy, likiery smakowe, z pewnością nie jest zdrowe. Kawa jest wówczas wysokokaloryczna. Wypijanie dużej ilości kawy wypłukuje z organizmu magnez, potas, sód ...

dawno temu

Rodzaje prezerwatyw

... wykorzystywanym do wytworzenia produktu jest lateks lub silikon. W celu zwiększenia komfortu i przyjemności z ich korzystania dostępne są na rynku prezerwatywy: Smakowe, które niwelują nierzadko nieprzyjemny ...

dawno temu

Łapka do popcornu – aby nie przytyć zanadto

... Popcorn to niestety nieco kaloryczna przekąska. Zwłaszcza, jeśli jesteście miłośnikami polewania go gorącym masełkiem. Nadmiar popcornu może odłożyć się nam na brzusznej oponce, ale trudno ...

dawno temu

Chipsy i osobowość

... tego zagadnienia aż 8 lat. Co zainspirowało Hirscha do podjęcia badań? Według Alana Hirscha preferencje smakowe rozwijają się już między 1, a 7 rokiem życia. Naukowiec mając kontakt z pacjentami ...

dawno temu

Napij się z nim piwa! Piwo wzmacnia kości

... Poza walorami smakowymi i rozluźniającymi, piwo posiada jeszcze jedną cenną wartość. Czasopismo Nutrition opublikowało ciekawe wyniki badań... ... Poza walorami smakowymi i rozluźniającymi, piwo posiada jeszcze jedną cenną wartość. Czasopismo ...

dawno temu

Zmysł smaku

... się na umieszczonych na języku kubkach smakowych. Jeżeli naprawdę chce się poznać smak danej potrawy, powinno się oczyszczać z pozostałości jedzenia kubeczki smakowe, co czynią degustatorzy ... przy pomocy odrobiny wody. Znając już podstawowe ...

dawno temu

Co zabrać na ognisko?

...  Być może w czasie urlopowania zdarzy Wam się okazja do ucztowania przy ognisku. Co ze sobą zabrać by wynieść z tej „imprezy na polanie” jak najwięcej smakowych przyjemności? Receptę znajdziecie poniżej. ...  Być może w czasie urlopowania zdarzy ...

dawno temu

Chwytak do popcornu - dla dbałości o linię

... Popcorn to niestety nieco kaloryczna przekąska. Zwłaszcza, jeśli jesteście miłośnikami polewania go gorącym masełkiem. Nadmiar popcornu może odłożyć się nam na brzusznej oponce, ale trudno ...

dawno temu

Makaron ze szpinakiem

... Makaron ze szpinakiem to pyszne danie wegetariańskie. Zadowoli zarówno twój wygłodniały żołądek jak i wybredne kubki smakowe. Jego niewątpliwą zaletą jest łatwość przygotowania. Nie szukaj innego pomysłu na obiad. Ten na pewno pozytywnie cię ...

dawno temu

Sałatka z kurczaka

... Sałatka z kurczaka zawsze smakuje. Tym razem będzie jeszcze lepsza, ponieważ przygotujesz do niej pyszny sos. To świetny pomysł na weekendową kolację we dwoje lub w pojedynkę, jak kto woli. W każdym razie dobrze jest czasem dogodzić swoim kubkom ...

dawno temu

Chili – niepozorna papryczka

... Pochodząca z Peru intensywnie czerwona papryka chili ma ostry smak. Ze względu na swoje walory smakowe stosowana jest głównie jako przyprawa. Czy wiesz, że papryczka chili posiada liczne właściwości zdrowotne? Czy wiesz, że pobudza wytwarzanie ...

dawno temu

Parówki w cieście

... Parówki w cieście to kolejny sposób na szybki obiad. Proste, szybkie, smaczne i niezdrowe – tak można scharakteryzować tę potrawę. No to co? Czasami trzeba sobie odpuścić, odpocząć nawet od gotowania, zjeść coś dobrego tylko dla kubków ...

dawno temu

Powiązane Tematy