Chipsy i osobowość
PAULA • dawno temuOsobowość, a jedzenie typu fast food, chrupki, chipsy… Kolejne zaskakujące badania Alana Hirscha - tego samego naukowca, który odkrył zależność między preferowanym smakiem lodów, a cechami charakteru. Badania można traktować mniej lub bardziej poważnie, ale jednego nie można im zarzucić — determinacji, z jaką odpracowywano dane naukowe. Hirsch oraz jego współpracownicy poświęcili zgłębianiu tego zagadnienia aż 8 lat.
Co zainspirowało Hirscha do podjęcia badań?
Według Alana Hirscha preferencje smakowe rozwijają się już między 1, a 7 rokiem życia. Naukowiec mając kontakt z pacjentami, którzy utracili zmysł smaku zauważył, że w konsekwencji tego pojawiają się u nich różne zaburzenia. Wpadł wówczas na pomysł, że między preferowanymi smakami, a osobowością może występować jakaś zależność.
Z przeprowadzonych badań da się wyciągnąć kilka wniosków:
Osoby preferujące chipsy ziemniaczanemają skłonność do zachowań agresywnych, są również dość ambitne.
Wielbiciele chipsów o smaku tortillisą perfekcjonistami.
Ludzie, którzy zajadają się solonymi precelkamisą z kolei żywi i energiczni.
Osoby, które preferują chrupki serowesą stabilne emocjonalne, ustatkowane, duże znaczenie mają dla nich zasady moralne.
Chipsy o smaku bekonowym lubią osoby towarzyskie, chętnie spędzające czas poza domem.
Należy jednak pamiętać, że Hirsch przeprowadził badanie wśród populacji Amerykanów, którzy uwielbiają fast foody i chipsy. Wśród Polaków prawdopodobnie preferencje te mogłyby wyglądać nieco inaczej.
Źródło: cbsnews.com
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze