Faszerowane filety w cieście

Przepis kulinarny
Faszerowane filety w cieście Zobacz 12 zdjęć

Faszerowane filety drobiowe w cieście francuskim pasują na przyjęcie lub święta. Smaczne i soczyste mięso drobiowe z farszem ze szpinaku i sera pleśniowego oraz delikatne, rozpadające się w ustach ciasto to wyśmienite połączenie smakowe.
 
 

Składniki:

35 dag ciasta francuskiego,
2 podwójne filety drobiowe,
20 dag sera pleśniowego,
30 dag mrożonego szpinaku,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka masła,
sól,
pieprz,
jajko.

Jak przyrządzić?

Filety drobiowe oczyścić i podzielić tak, by powstały cztery porcje.

Na wierzchu każdej porcji zrobić nacięcie wzdłuż fileta i pogłębić otwór tak, by powstała kieszeń.

Filety natrzeć solą i pieprzem.

Rozmrożony szpinak podsmażać na patelni, na maśle, do momentu, aż wyparuje cała woda.

Przyprawić solą i gałką muszkatołową.

Ser pleśniowy podzielić na cztery porcje.

Filety napełnić szpinakiem, a na wierzchu ułożyć kawałki sera pleśniowego.

W miarę możliwości zamknąć kieszeń.

Ciasto francuskie podzielić na paski o szerokości 2 cm i owijać nimi mięso tak, aby powstał wzorek plecionki.

Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35 minut, aż ładnie się zarumieni.

Jak podawać?

Mięso można podawać z sałatką z papryki, cebuli, ogórka i pomidora, polaną oliwą, oraz ze smażonymi ziemniakami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt32 zł

Faszerowane filety w cieście: Podobne przepisy

Faszerowane filety w cieście: wypróbuj również

Powiązane Tematy