Faszerowane filety w cieście - Przepis

Przepis kulinarny
Faszerowane filety w cieście Zobacz 12 zdjęć

Faszerowane filety drobiowe w cieście francuskim pasują na przyjęcie lub święta. Smaczne i soczyste mięso drobiowe z farszem ze szpinaku i sera pleśniowego oraz delikatne, rozpadające się w ustach ciasto to wyśmienite połączenie smakowe.
 
 

Składniki:

35 dag ciasta francuskiego,
2 podwójne filety drobiowe,
20 dag sera pleśniowego,
30 dag mrożonego szpinaku,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka masła,
sól,
pieprz,
jajko.

Jak przyrządzić?

Filety drobiowe oczyścić i podzielić tak, by powstały cztery porcje.

Na wierzchu każdej porcji zrobić nacięcie wzdłuż fileta i pogłębić otwór tak, by powstała kieszeń.

Filety natrzeć solą i pieprzem.

Rozmrożony szpinak podsmażać na patelni, na maśle, do momentu, aż wyparuje cała woda.

Przyprawić solą i gałką muszkatołową.

Ser pleśniowy podzielić na cztery porcje.

Filety napełnić szpinakiem, a na wierzchu ułożyć kawałki sera pleśniowego.

W miarę możliwości zamknąć kieszeń.

Ciasto francuskie podzielić na paski o szerokości 2 cm i owijać nimi mięso tak, aby powstał wzorek plecionki.

Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35 minut, aż ładnie się zarumieni.

Jak podawać?

Mięso można podawać z sałatką z papryki, cebuli, ogórka i pomidora, polaną oliwą, oraz ze smażonymi ziemniakami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt32 zł

Faszerowane filety w cieście: Podobne przepisy

Faszerowane filety w cieście: wypróbuj również

Jak zrobić szarlotkę fit? Przepis na niskokaloryczne ciasto

... Szarlotka to ulubione ciasto Polaków. Wystarczy kilka jabłek, odrobina mąki i można wyczarować wyborny deser. Oto przepis na ciasto trochę inne - szarlotkę fit, której skład różni się nieco od tradycyjnej. ... Szarlotka to obok sernika jedno z ...

3 miesiące temu

Pieczony filet z indyka

... Znudziły ci się piersi z kurczaka i masz ochotę na małą odmianę? Sięgnij po mięso z indyka – jest bardzo delikatne i przyrządzone odpowiednio smakuje wyśmienicie. Poniżej przepis na filety z indyka w marynacie bez smażenia. ... Znudziły ci się ...

dawno temu

Faszerowanie bez fuszerki

...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć w pieroga, więc dziś zajmiemy się warzywami. Papryka, pomidor, cukinia, bakłażan – wszystkie te wspaniałe dary natury ...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć ...

dawno temu

3 sprawdzone przepisy na pyszne jajka faszerowane

... Jaja faszerowane doskonale nadadzą się na przystawkę w trakcie organizowanego przez ciebie przyjęcia czy też zwykłego spotkania w przyjacielskim gronie. Nie tylko są one doskonałe w smaku, lecz także fantastycznie prezentują się na stole. Poznaj ...

dawno temu

Ryba w cieście

... do właściwego funkcjonowania organizmu produktów, jedzenie ryb wcale nie musi być niemiłą koniecznością, ale korzystając z kilku trików, będziemy chętnie sięgać po pyszne kawałki filetów z dorsza albo flądry ... w chrupiącej panierce. Jak ...

dawno temu

Faszerowane jajka - wiosna na talerzu

... Przepis na faszerowane jajka to gwarancja pysznego śniadania czy kolacji. Jeśli dziś rano nie mogłaś się zdecydować, co włożyć do ust, to pora zaradzić tej bezradności. Jajka nadziewane mają tajną recepturę, ale dziś ty także możesz ją poznać. ...

dawno temu

Jajka faszerowane szpinakiem

... W końcu weekend. Czas na odpoczynek i smaczne posiłki. Aby nabrać energii na cały dzień przyrządź swoim domownikom jajka faszerowane szpinakiem. Nie zabierze ci to dużo czasu, a z pewnością ...

dawno temu

Kabaczek faszerowany

... wątpliwości, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim pomysły na jesienne potrawy, a także dowiesz się, jak zrobić faszerowane kabaczki. ... wątpliwości, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim pomysły na jesienne potrawy, a także ...

dawno temu

Pieczarki faszerowane mięsem

... przykładem jest papryka faszerowana mięsem z dodatkiem ryżu. Okazuje się jednak, że w podobny sposób możemy wykorzystać również grzyby. Co prawda sezon grzybowy jeszcze przez jakiś czas się nie zacznie ... , jednak na wyciągnięcie ręki mamy ...

dawno temu

Warzywa faszerowane dziczyzną

... Pamiętacie artykuł „Faszerowanie bez fuszerki”? Podaliśmy wtedy Wam przepis na „nadzianego” pomidora, cukinię i bakłażana. Dziś kontynuacja tego tematu, jednak w nieco innej odsłonie. Wiadomo, że zimą najbardziej smakują nam potrawy „ciężkie”, ...

dawno temu

Przepis na faszerowane jajka

... , posmarowane majonezem i przybrane szczypiorkiem, warto zastąpić jakimś bardziej kreatywnym pomysłem. Jak zrobić faszerowane jajka? Oto kilka przepisów. ... , posmarowane majonezem i przybrane szczypiorkiem, warto zastąpić jakimś bardziej ...

dawno temu

Faszerowane pomidory – nie tylko dla wegetarian

... Dietetycy zalecają, aby mięso spożywać trzy razy w tygodniu. A co z pozostałymi dniami tygodnia? Jak zapełnić brzuchy wygłodniałych domowników? Faszerowane pomidory to danie smaczne, zdrowe ...

dawno temu

Bakłażany faszerowane

... . Pomoże ci w tym poniższy artykuł. Poświęć chwilę, a dowiesz się nie tylko więcej na temat bakłażanów, lecz także poznasz przepis na wyśmienite faszerowane bakłażany. ... . Pomoże ci w tym poniższy artykuł. Poświęć chwilę, a dowiesz się nie ...

dawno temu

Ciasto bananowe

... Chociaż coraz częściej możemy spotkać potrawy łączące ciasta z warzywami, to jednak zazwyczaj do domowych wypieków dodajemy smaczne i zdrowe owoce. Takie klasyczne zestawienie świetnie sprawdza ... się w wielu sytuacjach. Ciasto drożdżowe ze ...

dawno temu

Ciasto marchewkowe

... Twój maluch uwielbia piernika? Poeksperymentuj w kuchni i przyrządź nowe ciasto, które przypomina przysmak twojego dziecka. Choć marchew jako składnik ciasta zaskakuje, możesz być pewna, że brązowy ... puszek zniknie ze stołu w kilka godzin po ...

dawno temu

Ciasto zebra

... z głębi serca, to jednak przygotowane przez nas ciasto nie zawsze dorównuje tym, które kupujemy w cukierniach. Co ciekawe, największych obaw nie wzbudza tutaj smak naszych ciast i ciasteczek ... , ale ich wygląd. I chociaż często robimy je ...

dawno temu

Szczupak faszerowany

... . Jego wyjątkowe mięso nadaje się nie tylko jako danie główne, lecz również dodatek do potraw. Można go przyrządzać w różny sposób. Jednym z ciekawszych przepisów jest ten na szczupaka faszerowanego ... faszerowanego szczupaka, dobrze jest ...

dawno temu

Ciasto orzechowiec

... Ciasta, ciasteczka, cukierki, kolorowe galaretki, to produkty, których pojawiajawienie się na stole, sygnalizuje nadejście gości. Zdarza się, że nie mamy czasu na samodzielne przyrządzenie deseru ... i kupujemy go w sklepie. Nie zawsze jednak ...

dawno temu

Jajka faszerowane tuńczykiem

... zaserwować na śniadanie, obiad, kolację albo przystawkę na przyjęciu są jajka. Możliwe jest to dzięki wielu sposobom na ich przygotowanie. Nie czekaj i już teraz zobacz, jak zrobić wyśmienite jajka faszerowane tuńczykiem. Zanim to jednak ...

dawno temu

Jajka faszerowane pieczarkami

... . Jednym z tego rodzaju pomysłów jest przepis na jajka faszerowane pieczarkami. Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj bogactwo możliwości ukrytych w tym doskonale znanym produkcie. ... . Jednym z tego rodzaju pomysłów jest przepis na jajka ...

dawno temu

Powiązane Tematy