Faszerowane filety drobiowe w cieście francuskim pasują na przyjęcie lub święta. Smaczne i soczyste mięso drobiowe z farszem ze szpinaku i sera pleśniowego oraz delikatne, rozpadające się w ustach ciasto to wyśmienite połączenie smakowe.
Składniki:
35 dag ciasta francuskiego,
2 podwójne filety drobiowe,
20 dag sera pleśniowego,
30 dag mrożonego szpinaku,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka masła,
sól,
pieprz,
jajko.
Jak przyrządzić?
Filety drobiowe oczyścić i podzielić tak, by powstały cztery porcje.
Na wierzchu każdej porcji zrobić nacięcie wzdłuż fileta i pogłębić otwór tak, by powstała kieszeń.
Filety natrzeć solą i pieprzem.
Rozmrożony szpinak podsmażać na patelni, na maśle, do momentu, aż wyparuje cała woda.
Przyprawić solą i gałką muszkatołową.
Ser pleśniowy podzielić na cztery porcje.
Filety napełnić szpinakiem, a na wierzchu ułożyć kawałki sera pleśniowego.
W miarę możliwości zamknąć kieszeń.
Ciasto francuskie podzielić na paski o szerokości 2 cm i owijać nimi mięso tak, aby powstał wzorek plecionki.
Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35 minut, aż ładnie się zarumieni.
Jak podawać?
Mięso można podawać z sałatką z papryki, cebuli, ogórka i pomidora, polaną oliwą, oraz ze smażonymi ziemniakami.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 32 zł |