Panuje mit, że zrobienie ciasta drożdżowego wymaga praktyk i wyczucia w rękach, i że nie jest to zadanie dla początkujących. Nic mylnego. Spróbujcie zrobić ciasto drożdżowe, dokładnie wymieszajcie składniki i obserwujcie, jak zwiększa swoją objętość. Potem dodajcie tylko swoje ulubione owoce… i do piekarnika. Takie placki są doskonałe na śniadanie, do pracy zamiast kanapki i do rozgrzewającej herbaty.
Składniki:
pół kg mąki pszennej,
5 łyżek oleju,
3 jajka,
1 cukier waniliowy,
7 dag drożdży,
szklanka mleka,
szczypta soli,
pół szklanki cukru,
60 dag jabłek,
2 łyżki cukru,
łyżka cynamonu.
Lukier:
pół szklanki cukru pudru,
2 łyżki mleka,
łyżka soku z cytryny.
Jak przyrządzić?
Jabłka obrać, pokroić na cząstki, dodać 2 łyżki cukru i krótko smażyć do momentu wyparowania wody.
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka, dodać do pozostałego mleka, razem z jajkami, połową szklanki cukru, cukru waniliowego i szczypty soli.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Następnie dodać mąkę, olej, mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Formować niewielkie placki, na nich układać cząstki smażonych jabłek i posypać cynamonem.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Cukier puder rozetrzeć z dwiema łyżkami mleka i sokiem z cytryny i jeszcze ciepłe placki polać przygotowanym lukrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 16 zł |