To propozycja przede wszystkich dla tych, którzy uprawiają w domu lub w ogródku swoją bazylię i muszą podjąć decyzję - na co przeznaczyć ostatnie w tym roku liście. Oczywiście koniecznie należy zaopatrzyć się na zimę w słoiczek własnego pesto, ale rytualna, jesienna zupa z bazylii także nęci. Tym bardziej, że na dwie osoby wystarczy standardowy pęczek.
Składniki:
pęczek bazylii,
1 nieduża cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka mąki pszennej,
1/2 litra bulionu warzywnego (może być z kostki),
120 ml śmietany kremówki,
3 łyżki startego parmezanu,
1/2 łyżeczki musztardy,
szczypta startej gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Czosnek i cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę.
W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę z czosnkiem.
Dodajemy mąkę i zasmażamy.
Dolewamy zimny bulion i odstawiamy.
Teraz powoli wlewamy kremówkę i mieszamy mikserem.
Całość doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając, a następnie przykrywamy i gotujemy jeszcze na małym ogniu 10 minut.
Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dodajemy połowę parmezanu i musztardę.
Mieszamy.
Bazylię myjemy, siekamy i dodajemy do zupy, miksujemy.
Gotowy krem rozlewamy do miseczek, ozdabiamy liśćmi bazylii i posypujemy parmezanem.
Jak podawać?
Podajemy ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |