Jabłka faszerowane kaszanką

Przepis kulinarny
Jabłka faszerowane kaszanką Zobacz 9 zdjęć

Kaszanka nie cieszy się powodzeniem, bo i nie jest specjalnie smaczna, ani też nie przyciąga wzroku swoim wyglądem. Jednak już podana z grilla smakuje inaczej, a zapiekana w jabłku jest po prostu pyszna. Połączona z kaszą gryczana i cebulą, zapieczona w aromatycznym winnym jabłku, smakuje wyjątkowo.
 
 

Składniki:

4 winne jabłka,
30 dag kaszanki,
pół szklanki kaszy gryczanej,
cebula,
łyżeczka majeranku,
łyżka masła,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Kaszę gryczaną ugotować w 1,5 szklanki wody.

Jabłka ściąć od góry, wydrążyć gniazda nasienne, następnie wydrążyć miąższ pozostawiając cienkie ścianki jabłek.

Na patelnirozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić ją.

Dodać kaszankę, wydrążony miąższ z jabłek i ugotowaną kaszę gryczaną.

Smażyć 10 minut, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Tak przygotowanym farszem napełnić wydrążone jabłka i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

Jak podawać?

Podawać gorące.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania35 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt13 zł

Jabłka faszerowane kaszanką: Podobne przepisy

Jabłka faszerowane kaszanką: wypróbuj również

Powiązane Tematy