Kaszanka nie cieszy się powodzeniem, bo i nie jest specjalnie smaczna, ani też nie przyciąga wzroku swoim wyglądem. Jednak już podana z grilla smakuje inaczej, a zapiekana w jabłku jest po prostu pyszna. Połączona z kaszą gryczana i cebulą, zapieczona w aromatycznym winnym jabłku, smakuje wyjątkowo.
Składniki:
4 winne jabłka,
30 dag kaszanki,
pół szklanki kaszy gryczanej,
cebula,
łyżeczka majeranku,
łyżka masła,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Kaszę gryczaną ugotować w 1,5 szklanki wody.
Jabłka ściąć od góry, wydrążyć gniazda nasienne, następnie wydrążyć miąższ pozostawiając cienkie ścianki jabłek.
Na patelnirozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić ją.
Dodać kaszankę, wydrążony miąższ z jabłek i ugotowaną kaszę gryczaną.
Smażyć 10 minut, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Tak przygotowanym farszem napełnić wydrążone jabłka i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Jak podawać?
Podawać gorące.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 13 zł |