Istnieje wiele odmian melonów, każdy z nich jest niskokaloryczny, bogaty w witaminy i odżywczy. Zazwyczaj jadamy je w naturalnej postaci, ale też wspaniale komponują się w sałatkach, kompotach i deserach, a słynna przystawka melon z szynką parmeńską znana jest na całym świecie. Główną bazą mojego deseru jest właśnie melon w towarzystwie innych owoców, pysznego kremu, lodów i słodkiej bezy. Trudno się oprzeć.
Składniki:
1 duży melon,
szklanka malin,
lody bakaliowe i truskawkowe,
łyżka mąki ziemniaczanej,
trzy białka,
2 łyżki cukru.
Jak przyrządzić?
Melon przekroić na pół, usunąć pestki.
Z jednej połówki wydrążyć miąższ i zmiksować go.
Powstały mus zagotować, dodać pół łyżki cukru i mąkę ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości wody.
Zagotować cały czas mieszając.
Powstały krem budyniowy odstawić do wystudzenia.
Z drugiej połowy melona część miąższu pokroić w drobną kosteczkę i dodać do masy budyniowej, z reszty za pomocą specjalnej łyżeczki wydrążyć kulki melonowe i zostawić do dekoracji.
Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną, lśniącą pianę.
Piekarnik rozgrzać do 120 stopni, formować małe bezy, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 50 minut.
Bezy można przygotować dzień wcześniej.
Przygotować pucharki, na dno każdego wyłożyć krem budyniowy, następnie lody, a na wierzch maliny, kulki melonowe i bezy.
Jak podawać?
Deser podawać od razu po przygotowaniu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 23 zł |