Doskonały przepis na zapiekankę z mrożonej ryby morskiej. Ryba sprzedawana w tzw. lodowej glazurze należy do najbardziej denerwujących produktów, które w końcu i tak lądują w naszych koszykach. Idea rybnej zapiekanki może tu pomóc. Zwykle okazuje się, że kilogram ryby w glazurze to porcja dla jednego i to niezbyt głodnego człowieka, więc trochę mrożonej włoszczyzny, sezamu i mozzarelli poszerzy grono biesiadników do czteroosobowego składu.
Składniki:
1 kg mrożonych filetów z białej ryby (morszczuk, dorsz, itp.),
2 szklanki mleka,
1 i ½ szklanki mrożonej włoszczyzny,
3 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
1 szklanka startej mozzarelli,
2 łyżki bułki tartej,
5 łyżek sezamu,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Do garnka wlewamy mleko, rybę pokrojoną na duże kawałki oraz włoszczyznę.
Całość doprawiamy solą i pieprzem i dusimy ok. 10 minut, aż ryba i warzywa zmiękną.
Łyżką cedzakową przekładamy je do naczynia żaroodpornego, a mleko odstawiamy do wystygnięcia.
W małym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, zasmażamy.
Powoli dolewamy ostudzone mleko i ciągle mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Zestawiamy garnuszek z ognia, dodajemy większość sera, mieszamy i polewamy tym rybę.
Całość posypujemy resztą sera, sezamem i bułką tartą.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut, aż ziarenka sezamu nabiorą złotego koloru.
Jak podawać?
Podajemy z pieczywem, ziemniakami, frytkami lub puree oraz z surówką.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |