Składniki:
8 ziemniaków (ok. 10 dag każdy), łyżka oleju, łyżeczka ziół prowansalskich, 8 plastrów szynki, 8 plasterków topionego sera, pieprz cayenne, sól.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Przekroić każdy wzdłuż na pół i ułożyć płaską stroną na posmarowanej olejem blasze. Piec 30 minut w temperaturze 220 st. C. Odwrócić, oprószyć solą, pieprzem cayenne i ziołami, a następnie piec jeszcze 15 minut. Na połowie ziemniaków położyć po jednym plastrze szynki i topionego sera. Przykryć pozostałymi połówkami ziemniaków i każdy burger spiąć wykałaczką. Burgery piec jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze. Podawać z półmiskiem mieszanych pikli.
Uwagi:
Do przygotowania ziemniaczanych burgerów nadają się tylko ziemniaki o zwartym, niezbyt wodnistym miąższu. Jeśli je wcześniej obgotujemy przez ok. 5-6 minut, to będą się piekły o połowę krócej. Smacznego!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 350 kcal |
Autor | SPRĘŻYNKA542 |