Składniki:
3 cebule, bulion w kostce, koncentrat pomidorowy, mąka, olej, zioła suszone (majeranek, bazylia, oregano), czosnek lub kostka Knorr z czosnkiem.
Jak przyrządzić?
Cebulę pokroić dość drobno, podsmażyć na oleju z odrobiną wody, dodać suszone zioła wedle uznania i roztarty czosnek. Smażyć, aż cebula będzie miękka, uważać, żeby nie przypalić. W tym czasie w kubeczku umieścić kostkę rosołową i zalać wodą, rozpuścić. Gdy cebula będzie miękka, odstawić garnek z ognia i dodać łyżkę stołową mąki, energicznie zamieszać. Dodać przygotowany bulion, postawić ponownie na gazie, chwilę pogotować. Dodać koncentrat pomidorowy. Ewentualnie doprawić do smaku.
Jak podawać?
Sos świetny do makaronu rurki.
Uwagi:
Można dodać do sosu trochę sera pleśniowego, ma wtedy bardziej wyrazisty smak.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | alicja |