Składniki:
Ciasto na pizzę, 1,2 kg szpinaku, 300 g startego żółtego sera, czosnek, przyprawy, mąka do podsypywania ciasta, olej.
Jak przyrządzić?
Szpinak kroimy w nieduże kawałki i podsmażamy na oleju (bądź oliwie) z wyciśnietym czosnkiem, następnie solimy, pieprzymy i czekamy, aż się wszystko wystudzi. W tym czasie robimy ciasto na pizzę (przepisów jest mnóstwo na tej stronie, więc nie podaję swojego), rozwałkowujemy na kilka placków grubości 1 cm i średnicy 15-20 cm. Przesadna dokładność nie jest wskazana. Kiedy szpinak ostygnie, mieszamy go ze startym serem i nakładamy wzdłuż środka placków, następnie rolujemy na kształt bagietki i wstawamy do piekarnika. Pieczemy do momentu zarumienienia się ciasta - należy zwrócić też uwagę na spód bagietki - powinien łatwo odchodzić od bachy.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, podana z lekkim jogutrowo-majonezowym (w stosunku 3:1 łyżki) sosem z dużą ilością czosnku.
Uwagi:
Jeśli używamy szpinaku mrożonego, to musi on na patelni dobrze odparować wodę, w przeciwnym razie będzie ona wypływać z bagietek i wyglądać bardzo nieapetycznie.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Autor | rfnigga |