Potrawka z porów

Przepis kulinarny

Składniki:

2 duże pory, mąka, margaryna/masło, kostka rosołowa, starta gałka muszkatołowa (w dużych ilościach), sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Pory kroimy w talarki grubości 1 cm. Następnie wrzucamy je na gotującą się osoloną wodę. Przez 2 minuty gotujemy. Następnie przecedzamy przez sitko, zachowując wodę, w której gotowaliśmy pory. Następnie z masła i mąki robimy zasmażkę. Rozprowadzamy ją wodą, w której gotowały się pory. Powstały sos doprawiamy przyprawami (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, rosołek). Kolejno z sosem łączymy podgotowane pory i doprowadzamy do wrzenia. Gotowe!

Uwagi:

Polecam szczególnie do kotletów smażonych typu schab, pierś kurczaka.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
AutorGraszka_Igraszka

Potrawka z porów: Podobne przepisy

Potrawka z porów: wypróbuj również

Powiązane Tematy