Składniki:
2 duże pory, mąka, margaryna/masło, kostka rosołowa, starta gałka muszkatołowa (w dużych ilościach), sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Pory kroimy w talarki grubości 1 cm. Następnie wrzucamy je na gotującą się osoloną wodę. Przez 2 minuty gotujemy. Następnie przecedzamy przez sitko, zachowując wodę, w której gotowaliśmy pory. Następnie z masła i mąki robimy zasmażkę. Rozprowadzamy ją wodą, w której gotowały się pory. Powstały sos doprawiamy przyprawami (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, rosołek). Kolejno z sosem łączymy podgotowane pory i doprowadzamy do wrzenia. Gotowe!
Uwagi:
Polecam szczególnie do kotletów smażonych typu schab, pierś kurczaka.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Graszka_Igraszka |