Składniki:
Mięso: 4 łyżki wody, 4 łyżki oleju, 2 podwójne piersi kurczaka. Sos: 3-4 ząbki czosnku rozgniecionego, 3-4 łyżki śmietany, średni majonez, sól, pieprz, przyprawa kebab-gyros (lub sama gyros, najlepiej z Prymatu). Puszka kukurydzy, 6 ogórków konserwowych, 1 średnia cebula, kapusta pekińska, papryka czerwona.
Jak przyrządzić?
Mięso: Zmieszać na patelni olej i wodę, pokrojone w kostkę piersi kurczaka piec przez ok. 10 min pod przykryciem (mieszać od czasu do czasu). Sos: W naczyniu zmieszać rozgnieciony czosnek, śmietanę, majonez i przyprawy (pieprz, sól i pół opakowania przyprawy kebab-gyros). Ogórki, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. W dużej misce (lub innym naczyniu) układać (lub jak kto woli zmieszać) wszystkie składniki.
Uwagi:
Jeżeli chodzi o warstwy, to ja zawsze układam tak: mięso, kukurydza, ogórki, cebula, kapusta pekińska, sos, papryka czerwona (posypać nią wierzch). Jednak zawsze przy nakładaniu na talerz i tak z reguły wszystko się miesza, tyle że w misce ładnie wygląda. Wychodzi około 10 porcji, jeśli da się całą kapustę.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | OliFfka^^ |