Potrawa recyklingowa. Jeśli zostało ci trochę ugotowanego ryżu, możesz z niego przyrządzić szybki i tani obiad. Pod warunkiem, że twoje żelazne zapasy obejmują puszkę z tuńczykiem. Kulki można podać niemal z każdym sosem, z majonezem i ketchupem włącznie. Można dodać do nich większość wschodnich przypraw. Smażone na złoty kolor w głębokim tłuszczu może nie są dietetyczne, ale nakarmią parę zziębniętych osób.
Składniki:
2 szklanki ugotowanego ryżu,
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
2 cebule,
1 łyżka sosu sojowego,
1 jajko,
1 łyżka masła,
½ łyżeczki mielonego imbiru,
½ szklanki oleju,
sól,
pieprz.
Papierowy ręcznik.
Jak przyrządzić?
Cebulę siekamy i smażymy na maśle.
Dodajemy do ryżu, mieszamy razem z jajkiem, sosem sojowym, tuńczykiem.
Doprawiamy imbirem, solą i pieprzem i wyrabiamy na masę.
Odstawiamy na parę minut, by ryż wchłonął nadmiar wilgoci.
Mokrymi dłońmi formujemy niewielkie kulki i smażymy je na złoty kolor, a po wyjęciu odsączamy na papierowym ręczniku.
Jak podawać?
Podajemy z sosami - sojowym, chili, ketchupem, itp.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |