Kulki ryżowe z tuńczykiem

Przepis kulinarny
Kulki ryżowe z tuńczykiem Zobacz 2 zdjęcia

Potrawa recyklingowa. Jeśli zostało ci trochę ugotowanego ryżu, możesz z niego przyrządzić szybki i tani obiad. Pod warunkiem, że twoje żelazne zapasy obejmują puszkę z tuńczykiem. Kulki można podać niemal z każdym sosem, z majonezem i ketchupem włącznie. Można dodać do nich większość wschodnich przypraw. Smażone na złoty kolor w głębokim tłuszczu może nie są dietetyczne, ale nakarmią parę zziębniętych osób.

Składniki:

2 szklanki ugotowanego ryżu,
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
2 cebule,
1 łyżka sosu sojowego,
1 jajko,
1 łyżka masła,
½ łyżeczki mielonego imbiru,
½ szklanki oleju,
sól,
pieprz.

Papierowy ręcznik.

Jak przyrządzić?

Cebulę siekamy i smażymy na maśle.

Dodajemy do ryżu, mieszamy razem z jajkiem, sosem sojowym, tuńczykiem.

Doprawiamy imbirem, solą i pieprzem i wyrabiamy na masę.

Odstawiamy na parę minut, by ryż wchłonął nadmiar wilgoci.

Mokrymi dłońmi formujemy niewielkie kulki i smażymy je na złoty kolor, a po wyjęciu odsączamy na papierowym ręczniku.

Jak podawać?

Podajemy z sosami - sojowym, chili, ketchupem, itp.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt10 zł

Kulki ryżowe z tuńczykiem: Podobne przepisy

Kulki ryżowe z tuńczykiem: wypróbuj również

Powiązane Tematy