Muffiny z dodatkiem malin są aromatyczne, nasączone sokiem, który wytwarza się podczas pieczenia. Pyszny, malinowy lukier dodaje im atrakcyjności. Dodatek owocowej maślanki do ciasta powoduje, że jest bardziej delikatne. Deser idealny na przyjęciu lub po prostu słodki dodatek do kawy.
Składniki:
szklanka mąki,
pół szklanki cukru,
2 jaja,
łyżka cukru waniliowego,
5 łyżek oleju,
180 ml maślanki owocowej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
25 dag malin,
¾ szklanki cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Do jednej miski wbić jaja i roztrzepać je, dodać maślankę i 5 łyżek oleju.
Wszystkie składniki dobrze wymieszać, aż połączą się ze sobą.
W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym.
Produkty sypkie dodawać powoli do produktów mokrych i lekko, niezbyt dokładnie wymieszać.
Do powstałej masy dodać 20 dag przebranych i umytych malin.
Ciasto przełożyć do silikonowych foremek do 2/3 wysokości.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Pozostałe maliny podgrzać na ogniu, aż powstanie sok.
Wlać 3-4 łyżki ciepłego soku malinowego do cukru pudru i utrzeć na gładką masę.
Jeszcze ciepłe muffiny polać malinowym lukrem.
Odstawić do wystygnięcia.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 18 zł |