Nie przepadałam za smakiem łodygi selera, dopóki nie spróbowałam tej sałatki. Z ryżem, grillowanym indykiem, uprażonymi pestkami słonecznika i z odrobiną musztardy smakuje wyśmienicie. Sałatkę jem najczęściej na kolację i stanowi ona budulec mojej diety 1500 kalorii. Polecam.
Składniki:
Pół szklanki ugotowanego ryżu,
dwie łyżeczki musztardy,
100 g indyka,
6-8 łodyg selera naciowego,
4 łyżeczki pestek słonecznika lub dyni,
odrobina soku z cytryny,
estragon,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Indyka grilluj do miękkości lub usmaż na odrobinie oleju.
Pokrój na kawałki.
Ugotuj ryż na półtwardo, ważne by się nie rozgotował i nie powstała kleista breja.
Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika lub dyni.
Selera naciowego umyj, odetnij zdrewniałe części, pokrój na kawałki grubości jednego centymetra.
Składniki wrzuć do miski, dodaj oliwę, musztardę i wyciśnięty sok z cytryny.
Posól i popieprz do smaku.
Wymieszaj wszystkie składniki.
Jak podawać?
Wstaw do lodówki na godzinę lub podaj od razu.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 11 zł |