W każdym domu znajdzie się co najmniej jeden przepis na domowy sernik, jest to bowiem jedno z najpopularniejszych ciast. Najbardziej tradycyjna forma sernika to tzw. „wiedeński”, charakteryzujący się sporą ilością bakalii. Ja wolę sernik z białą czekoladą, bo jest bardziej puszysty, ze słodką chrupiącą skórką na wierzchu. Na każdą okazję.
Składniki:
pół kg zmielonego, tłustego sera,
5 żółtek,
3 białka,
¾ szklanki cukru,
1 budyń waniliowy,
120 g masła,
cukier waniliowy,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżka sparzonych rodzynek,
łyżka pokrojonych, suszonych moreli,
tabliczka białej czekolady,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i ucierać, aż powstanie puszysta masa.
Dodać ser, budyń, proszek do pieczenia.
Masę utrzeć lub zmiksować.
Dodać rodzynki i morele.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w ser.
Masę wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą foremki.
Czekoladę roztopić i polać nią wierzch ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |