Sernik z białą czekoladą

Przepis kulinarny
Sernik z białą czekoladą Zobacz 7 zdjęć

W każdym domu znajdzie się co najmniej jeden przepis na domowy sernik, jest to bowiem jedno z najpopularniejszych ciast. Najbardziej tradycyjna forma sernika to tzw. „wiedeński”, charakteryzujący się sporą ilością bakalii. Ja wolę sernik z białą czekoladą, bo jest bardziej puszysty, ze słodką chrupiącą skórką na wierzchu. Na każdą okazję.

Składniki:

pół kg zmielonego, tłustego sera,
5 żółtek,
3 białka,
¾ szklanki cukru,
1 budyń waniliowy,
120 g masła,
cukier waniliowy,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżka sparzonych rodzynek,
łyżka pokrojonych, suszonych moreli,
tabliczka białej czekolady,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.

Jak przyrządzić?

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i ucierać, aż powstanie puszysta masa.

Dodać ser, budyń, proszek do pieczenia.

Masę utrzeć lub zmiksować.

Dodać rodzynki i morele.

Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w ser.

Masę wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą foremki.

Czekoladę roztopić i polać nią wierzch ciasta.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania70 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt25 zł

Sernik z białą czekoladą: Podobne przepisy

Sernik z białą czekoladą: wypróbuj również

Powiązane Tematy