Zwieńczenie grillowego przyjęcia. Nie sposób przeoczyć jego pojawienia się na stole. Zabezpieczone podczas pieczenia liście nadal ozdabiają owoc i całość wygląda odświętnie. Można wprowadzić bitą śmietanę i lody, by deserowi dodać więcej słodyczy. I informacja dla dorosłych, tuż przed jedzeniem należy wlać do owoców kieliszek rumu. Jeśli dzieci na przyjęciu nie będzie wcale, a rumu mamy dużo, to warto nim od czasu do czasu polewać piekące się ananasy.
Składniki:
1 ananas,
3 łyżki masła,
2 łyżki brązowego cukru,
2 łyżki miodu,
1/3 szklanki wiórków kokosowych.
Folia aluminiowa.
Jak przyrządzić?
Ananasa kroimy wzdłuż, na ćwiartki i wycinamy z niego twardy rdzeń.
Liście zostawiamy.
Delikatnie odcinamy miąższ od skórki i tniemy na plastry.
Masło stapiamy, polewamy nim ananasa, posypujemy cukrem.
Liście zawijamy folią aluminiową, by nie spaliły się na grillu.
Jeśli piec będziemy bez pokrywki, warto zawinąć cały owoc w folię i tak piec przez połowę czasu.
Pod koniec pieczenia posypujemy wiórkami kokosowymi.
Pieczemy 20-25 minut.
Jak podawać?
Podajemy polane miodem.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |