Ananas przypiekany na grillu

Przepis kulinarny
Ananas przypiekany na grillu Zobacz 2 zdjęcia

Zwieńczenie grillowego przyjęcia. Nie sposób przeoczyć jego pojawienia się na stole. Zabezpieczone podczas pieczenia liście nadal ozdabiają owoc i całość wygląda odświętnie. Można wprowadzić bitą śmietanę i lody, by deserowi dodać więcej słodyczy. I informacja dla dorosłych, tuż przed jedzeniem należy wlać do owoców kieliszek rumu. Jeśli dzieci na przyjęciu nie będzie wcale, a rumu mamy dużo, to warto nim od czasu do czasu polewać piekące się ananasy.

Składniki:

1 ananas,
3 łyżki masła,
2 łyżki brązowego cukru,
2 łyżki miodu,
1/3 szklanki wiórków kokosowych.

Folia aluminiowa.

Jak przyrządzić?

Ananasa kroimy wzdłuż, na ćwiartki i wycinamy z niego twardy rdzeń.

Liście zostawiamy.

Delikatnie odcinamy miąższ od skórki i tniemy na plastry.

Masło stapiamy, polewamy nim ananasa, posypujemy cukrem.

Liście zawijamy folią aluminiową, by nie spaliły się na grillu.

Jeśli piec będziemy bez pokrywki, warto zawinąć cały owoc w folię i tak piec przez połowę czasu.

Pod koniec pieczenia posypujemy wiórkami kokosowymi.

Pieczemy 20-25 minut.

Jak podawać?

Podajemy polane miodem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z grilla
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt10 zł

Ananas przypiekany na grillu: Podobne przepisy

Ananas przypiekany na grillu: wypróbuj również

Powiązane Tematy