W sierpniu, gdy wszędzie za niewysoką cenę można kupić świeże zioła, należy z tego korzystać. Zwyczajne ziemniaki upieczone w towarzystwie rozmarynu nabierają odświętnego charakteru i rewelacyjnego smaku. Aromat sączy się z piekarnika i przyjemnie nastraja domowników. Wystarczy kubek kefiru i jarski obiad gotowy, choć dodatek mięsa nie zaszkodzi.
Składniki:
1 kg ziemniaków,
pół pęczka świeżego rozmarynu,
1/3 szklanki oliwy,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Stare ziemniaki obieramy, młode tylko myjemy i suszymy.
Kroimy na ćwiartki i wkładamy do miski.
Rozmaryn siekamy, dodajemy do ziemniaków, wlewamy oliwę, dodajemy sól i pieprz.
Mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
Ziemniaki układamy na blasze, zakrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 40 minut.
Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię i podlewamy oliwą, która spłynęła na blachę i, jeśli to możliwe, włączmy grill.
Jak podawać?
Ziemniaki podajemy jako danie główne (z kefirem lub sałatką) albo jako dodatek do mięs.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |