Ziemniaki z rozmarynem - Przepis

Przepis kulinarny
Ziemniaki z rozmarynem Zobacz 4 zdjęcia

W sierpniu, gdy wszędzie za niewysoką cenę można kupić świeże zioła, należy z tego korzystać. Zwyczajne ziemniaki upieczone w towarzystwie rozmarynu nabierają odświętnego charakteru i rewelacyjnego smaku. Aromat sączy się z piekarnika i przyjemnie nastraja domowników. Wystarczy kubek kefiru i jarski obiad gotowy, choć dodatek mięsa nie zaszkodzi.

Składniki:

1 kg ziemniaków,
pół pęczka świeżego rozmarynu,
1/3 szklanki oliwy,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Stare ziemniaki obieramy, młode tylko myjemy i suszymy.

Kroimy na ćwiartki i wkładamy do miski.

Rozmaryn siekamy, dodajemy do ziemniaków, wlewamy oliwę, dodajemy sól i pieprz.

Mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.

Ziemniaki układamy na blasze, zakrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 40 minut.

Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię i podlewamy oliwą, która spłynęła na blachę i, jeśli to możliwe, włączmy grill.

Jak podawać?

Ziemniaki podajemy jako danie główne (z kefirem lub sałatką) albo jako dodatek do mięs.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt10 zł

Ziemniaki z rozmarynem: Podobne przepisy

Ziemniaki z rozmarynem: wypróbuj również

Powiązane Tematy