Naleśniki - proste i tanie danie. Kwaskowy rabarbar znakomicie komponuje się z naleśnikowym ciastem. Duszony z dodatkiem soku malinowego, traci swoją cierpkość i tworzy słodkie nadzienie.
Składniki:
szklanka mąki,
dwa jajka,
szklanka mleka,
¼ szklanki wody mineralnej, gazowanej,
łyżka oleju,
łyżka cukru,
szczypta soli,
60 dag rabarbaru,
1/3 szklanki soku malinowego,
łyżka cukru,
200 dag chudego, zmielonego białego sera,
łyżka cukru waniliowego,
olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Mąkę połączyć z mlekiem, wodą gazowaną, jajkami, olejem, cukrem i solą.
Zmiksować na gładkie ciasto.
Patelnię natłuścić małą ilością oleju, najlepiej pędzelkiem, rozgrzać i smażyć cienkie naleśniki.
Rabarbar obrać z włókien, pokroić i dusić razem z sokiem malinowym i cukrem, aż wyparuje woda, a masa będzie gęsta.
Serek wymieszać z cukrem waniliowym.
Na każdy naleśnik nakładać porcję rabarbaru, a na wierzch trochę serka.
Naleśniki składać tak, aby powstał trójkąt.
Jak podawać?
Podawać na ciepło lub zimno.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 17 zł |