Pyszna i lekka zupa idealna na sierpniowe upały. Pozornie sprzeczne smaki kalafiora i dymki zaskoczą i zadowolą nawet wybrednych smakoszy. Jeśli zostało ci trochę ugotowanego kalafiora, to wystarczą 3 minuty na przygotowanie tej zielonej kremowej zupy. Odrobina masła i dobra śmietana, a przede wszystkim ser pleśniowy, dodadzą jej szlachetności, zaś groszek ptysiowy lub grzanki uzupełnią kalorie.
Składniki:
1 średniej wielkości kalafior,
½ pęczka dymki wraz z cebulkami,
1 łyżka masła,
½ szklanki śmietany 18%,
10 dag sera typu lazur,
groszek ptysiowy lub grzanki.
Jak przyrządzić?
Kalafior gotujemy w osolonym wrzątku ok. 15-20 minut.
Gdy będzie miękki, odcedzamy go i miksujemy na krem.
Przekładamy do garnuszka i dodajemy masło oraz śmietanę.
Zagotowujemy i odstawiamy.
Teraz do zupy wrzucamy pokrojoną na mniejsze kawałki dymkę wraz z cebulkami i miksujemy na gładko.
Jak podawać?
Zupę podajemy posypaną pokruszonym serem w towarzystwie grzanek lub groszku ptysiowego.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 6 zł |