Krem z kalafiora i dymki

Przepis kulinarny
Krem z kalafiora i dymki Zobacz 4 zdjęcia

Pyszna i lekka zupa idealna na sierpniowe upały. Pozornie sprzeczne smaki kalafiora i dymki zaskoczą i zadowolą nawet wybrednych smakoszy. Jeśli zostało ci trochę ugotowanego kalafiora, to wystarczą 3 minuty na przygotowanie tej zielonej kremowej zupy. Odrobina masła i dobra śmietana, a przede wszystkim ser pleśniowy, dodadzą jej szlachetności, zaś groszek ptysiowy lub grzanki uzupełnią kalorie.

Składniki:

1 średniej wielkości kalafior,
½ pęczka dymki wraz z cebulkami,
1 łyżka masła,
½ szklanki śmietany 18%,
10 dag sera typu lazur,
groszek ptysiowy lub grzanki.

Jak przyrządzić?

Kalafior gotujemy w osolonym wrzątku ok. 15-20 minut.

Gdy będzie miękki, odcedzamy go i miksujemy na krem.

Przekładamy do garnuszka i dodajemy masło oraz śmietanę.

Zagotowujemy i odstawiamy.

Teraz do zupy wrzucamy pokrojoną na mniejsze kawałki dymkę wraz z cebulkami i miksujemy na gładko.

Jak podawać?

Zupę podajemy posypaną pokruszonym serem w towarzystwie grzanek lub groszku ptysiowego.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt6 zł

Krem z kalafiora i dymki: Podobne przepisy

Krem z kalafiora i dymki: wypróbuj również

Powiązane Tematy