Sałatka z melona i kalarepy

Przepis kulinarny
Sałatka z melona i kalarepy Zobacz 10 zdjęć

Soczysty, aromatyczny melon gasi pragnienie w upalne dni. Razem z kalarepą stanowi doskonały duet, bo podobnie jak ona jest niskokaloryczny i bogaty w witaminy. Sałatka z ich udziałem to przekąska odznaczająca się dużą świeżością, orzeźwiającym zapachem. Może być dodatkiem do dań mięsnych i pieczonych wędlin. Najbardziej smakuje jednak jako przystawka.

Składniki:

1 żółty melon,
2 małe kalarepy,
pęczek rzodkiewek,
czerwona papryka,
100g sera mozzarella (w bloku, nie w zalewie),
2 łyżki posiekanego koperku,
2 łyżki sosu sojowego,
łyżka soku z cytryny,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Melon przekroić na pół, wydrążyć nasiona, a z miąższu wykroić kulki za pomocą specjalnej łyżki.

Kalarepki obrać i pokroić w bardzo cienkie słupki, rzodkiewki w drobną kostkę.

Ser pokroić w kostkę lub słupki, można też zetrzeć na tarce.

Paprykę oczyścić z ziaren i białych części i pokroić w słupki lub w kostkę.

Sos sojowy połączyć z sokiem z cytryny, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą.

Polać przygotowanym sosem, posypać koperkiem.

Jak podawać?

Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt18 zł

Sałatka z melona i kalarepy: Podobne przepisy

Sałatka z melona i kalarepy: wypróbuj również

Powiązane Tematy