Soczysty, aromatyczny melon gasi pragnienie w upalne dni. Razem z kalarepą stanowi doskonały duet, bo podobnie jak ona jest niskokaloryczny i bogaty w witaminy. Sałatka z ich udziałem to przekąska odznaczająca się dużą świeżością, orzeźwiającym zapachem. Może być dodatkiem do dań mięsnych i pieczonych wędlin. Najbardziej smakuje jednak jako przystawka.
Składniki:
1 żółty melon,
2 małe kalarepy,
pęczek rzodkiewek,
czerwona papryka,
100g sera mozzarella (w bloku, nie w zalewie),
2 łyżki posiekanego koperku,
2 łyżki sosu sojowego,
łyżka soku z cytryny,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Melon przekroić na pół, wydrążyć nasiona, a z miąższu wykroić kulki za pomocą specjalnej łyżki.
Kalarepki obrać i pokroić w bardzo cienkie słupki, rzodkiewki w drobną kostkę.
Ser pokroić w kostkę lub słupki, można też zetrzeć na tarce.
Paprykę oczyścić z ziaren i białych części i pokroić w słupki lub w kostkę.
Sos sojowy połączyć z sokiem z cytryny, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą.
Polać przygotowanym sosem, posypać koperkiem.
Jak podawać?
Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 18 zł |