Dokładne tłumaczenie nazwy tej potrawy to odważne ziemniaki, ale po hiszpańsku znaczy to, że są ostre w smaku. To danie dla odważnie spędzających wieczór i i dzielnie znoszących jego skutki dnia następnego. Lekko kwaśny, ostry w smaku sos jako dodatek do smażonych ziemniaków to popularna potrawa śniadaniowa w Hiszpanii, choć w wielu regionach to po prostu pieczone ziemniaki z sosem opartym na ketchupie.
Składniki:
1 kg ziemniaków,
2 ząbki czosnku,
5 łyżek oliwy,
1 puszka całych pomidorów,
1 kieliszek białego wytrawnego wina,
3 łyżki oleju,
kilka kropel sosu tabasco,
Jak przyrządzić?
Ziemniaki myjemy, nie obieramy, gotujemy około 15 minut.
Wyjmujemy z wody, studzimy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy do niej nieobrane, a jedynie lekko zgniecione ząbki czosnku, gdy się zazłocą, wyjmujemy.
Teraz na patelnię wlewamy pomidory i kieliszek wina oraz tabasco.
Całość dusimy przez kwadrans, by pomidory się rozpadły, a płyn częściowo odparował.
Pod koniec duszenia doprawiamy jeszcze solą i tabasco do smaku.
Ziemniaki obieramy, kroimy na ósemki lub ćwiartki i smażymy w oleju na złoto.
Rozkładamy na talerzach i polewamy sosem.
Jak podawać?
Podajemy gorące.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 14 zł |