Patatas bravas - ziemniaki na kaca - Przepis

Przepis kulinarny
Patatas bravas - ziemniaki na kaca Zobacz 4 zdjęcia

Dokładne tłumaczenie nazwy tej potrawy to odważne ziemniaki, ale po hiszpańsku znaczy to, że są ostre w smaku. To danie dla odważnie spędzających wieczór i i dzielnie znoszących jego skutki dnia następnego. Lekko kwaśny, ostry w smaku sos jako dodatek do smażonych ziemniaków to popularna potrawa śniadaniowa w Hiszpanii, choć w wielu regionach to po prostu pieczone ziemniaki z sosem opartym na ketchupie.

Składniki:

1 kg ziemniaków,
2 ząbki czosnku,
5 łyżek oliwy,
1 puszka całych pomidorów,
1 kieliszek białego wytrawnego wina,
3 łyżki oleju,
kilka kropel sosu tabasco,

Jak przyrządzić?

Ziemniaki myjemy, nie obieramy, gotujemy około 15 minut.

Wyjmujemy z wody, studzimy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy do niej nieobrane, a jedynie lekko zgniecione ząbki czosnku, gdy się zazłocą, wyjmujemy.

Teraz na patelnię wlewamy pomidory i kieliszek wina oraz tabasco.

Całość dusimy przez kwadrans, by pomidory się rozpadły, a płyn częściowo odparował.

Pod koniec duszenia doprawiamy jeszcze solą i tabasco do smaku.

Ziemniaki obieramy, kroimy na ósemki lub ćwiartki i smażymy w oleju na złoto.

Rozkładamy na talerzach i polewamy sosem.

Jak podawać?

Podajemy gorące.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt14 zł

Patatas bravas - ziemniaki na kaca: Podobne przepisy

Patatas bravas - ziemniaki na kaca: wypróbuj również

Powiązane Tematy