Zawsze udana, bardzo aromatyczna wersja kurczaka pieczonego z rozmarynem, czosnkiem i cytryną. To zestawienie smaków rodem z Francji daje gwarancję udanego obiadu. Koniecznie nadziewamy kurczaka dnia poprzedniego, by aromaty zdążyły przegryźć się przez mięso. Przygotowanie kurczaka do pieczenia pochłania zaledwie kwadrans, a następnego dnia prosto z lodówki wstawiamy kurczaka do piekarnika i pieczemy tyle godzin, ile waży kurczak. Najlepszy jest taki o wadze ok. 1,5 kg.
Składniki:
1 kurczak o wadze ok. od 1,2 do 2 kg,
pęczek rozmarynu,
8 ząbków czosnku,
20 dag masła,
2 cytryny,
1 łyżeczka soli.
Igła z nitką.
Jak przyrządzić?
Poprzedniego dnia kurczaka myjemy, osuszamy i odstawiamy.
Do wysokiego naczynia wkładamy miękkie masło, pozostawiając 3 łyżki, solimy, dodajemy przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku.
Cytrynę myjemy, ścieramy z niej skórkę, którą wrzucamy do masła.
Cytrynę kroimy na pół i z jednej części wyciskamy sok, wlewamy go do masła, dodajemy ½ łyżeczki soli i listki z części rozmarynu.
Miksujemy wszystkie składniki na jednolitą masę.
Teraz musimy rozluźnić skórę na kurczaku i dostać się pod nią, by tam gdzie tylko się da wsunąć maślaną masę.
Smarujemy rozmarynowym masłem całego kurczaka z zewnątrz, zarówno pod skórą, jak i na niej.
Drugą cytrynę, dokładnie umytą, kroimy na ćwiartki, pozostałe ząbki czosnku kroimy na połówki i wraz z resztą masła i soli oraz rozmarynu wkładamy do środka kurczaka i zszywamy go, by farsz nie wypłynął w trakcie pieczenia.
Związujemy też nogi kurczaka oraz skrzydełka.
Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na co najmniej 8 godzin.
Następnego dnia piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy kurczaka tyle godzin, ile kilogramów waży kurczak. 1,3 kg pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut, a 1,5 kg przez 1 i pół godziny.
Jak podawać?
Podajemy z ziemniakami i sałatą lub pieczonymi warzywami.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 105 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |