Zawsze udana, bardzo aromatyczna wersja kurczaka pieczonego z rozmarynem, czosnkiem i cytryn膮. To zestawienie smak贸w rodem z Francji daje gwarancj臋 udanego obiadu. Koniecznie nadziewamy kurczaka dnia poprzedniego, by aromaty zd膮偶y艂y przegry藕膰 si臋 przez mi臋so. Przygotowanie kurczaka do pieczenia poch艂ania zaledwie kwadrans, a nast臋pnego dnia prosto z lod贸wki wstawiamy kurczaka do piekarnika i pieczemy tyle godzin, ile wa偶y kurczak. Najlepszy jest taki o wadze ok. 1,5 kg.
Sk艂adniki:
1 kurczak o wadze ok. od 1,2 do 2 kg,
p臋czek rozmarynu,
8 z膮bk贸w czosnku,
20 dag mas艂a,
2 cytryny,
1 艂y偶eczka soli.
Ig艂a z nitk膮.
Jak przyrz膮dzi膰?
Poprzedniego dnia kurczaka myjemy, osuszamy i odstawiamy.
Do wysokiego naczynia wk艂adamy mi臋kkie mas艂o, pozostawiaj膮c 3 艂y偶ki, solimy, dodajemy przeci艣ni臋te przez prask臋 3 z膮bki czosnku.
Cytryn臋 myjemy, 艣cieramy z niej sk贸rk臋, kt贸r膮 wrzucamy do mas艂a.
Cytryn臋 kroimy na p贸艂 i z jednej cz臋艣ci wyciskamy sok, wlewamy go do mas艂a, dodajemy 陆 艂y偶eczki soli i listki z cz臋艣ci rozmarynu.
Miksujemy wszystkie sk艂adniki na jednolit膮 mas臋.
Teraz musimy rozlu藕ni膰 sk贸r臋 na kurczaku i dosta膰 si臋 pod ni膮, by tam gdzie tylko si臋 da wsun膮膰 ma艣lan膮 mas臋.
Smarujemy rozmarynowym mas艂em ca艂ego kurczaka z zewn膮trz, zar贸wno pod sk贸r膮, jak i na niej.
Drug膮 cytryn臋, dok艂adnie umyt膮, kroimy na 膰wiartki, pozosta艂e z膮bki czosnku kroimy na po艂贸wki i wraz z reszt膮 mas艂a i soli oraz rozmarynu wk艂adamy do 艣rodka kurczaka i zszywamy go, by farsz nie wyp艂yn膮艂 w trakcie pieczenia.
Zwi膮zujemy te偶 nogi kurczaka oraz skrzyde艂ka.
Tak przygotowane mi臋so wk艂adamy do lod贸wki na co najmniej 8 godzin.
Nast臋pnego dnia piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy kurczaka tyle godzin, ile kilogram贸w wa偶y kurczak. 1,3 kg pieczemy przez 1 godzin臋 i 20 minut, a 1,5 kg przez 1 i p贸艂 godziny.
Jak podawa膰?
Podajemy z ziemniakami i sa艂at膮 lub pieczonymi warzywami.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 105 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 6 |
Kaloryczno艣膰 | 艣rednia |
Przybli偶ony koszt | 30 z艂 |