Chcesz zaskoczyć gości niecodziennym daniem? Mamy coś dla ciebie. Popisz się zupą z liści rzodkiewek i kiełków. Lekka, dietetyczna, z mięsną wkładką z indyka zaspokoi głód w upalne dni.
Składniki:
2 średnie ziemniaki,
1 pęczek rzodkiewek,
1 łyżeczka masła,
garść kiełków rzodkiewki,
150 g piersi z indyka,
sól,
pieprz,
słodka mielona papryka,
2 łyżki jogurtu naturalnego.
Jak przyrządzić?
Mięso, umyć, oczyścić i pokroić w drobne kawałki.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki.
Garść listków rzodkiewek umyć i posiekać drobno.
Do garnka wrzucić masło, rozpuścić i chwilę dusić na nim rzodkiewki i ich listki.
Po dwóch minutach do garnka wrzucić ziemniaki i mięso.
Przyprawić.
Zalać trzema dużymi szklankami wody i zagotować.
Gdy ziemniaki i mięso będą miękkie, zupa jest gotowa do podania.
Można ją zabielić dwiema łyżkami jogurtu naturalnego.
Jak podawać?
Przed podaniem posypać kiełkami rzodkiewki.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 15 zł |