Wyśmienita na śniadanie lub lekką kolację. Znane połączenie pomidorów z mozzarellą zostało tu przełamane specyficznym smakiem kolendry. Dopełnieniem jest orzeźwiająca, chrupiąca młoda cukinia. Sałatkę można zapiec w piekarniku i podać na ciepło ze słonym masłem na pszennej bagietce.
Składniki:
1 średniej wielkości cukinia,
2 dojrzałe pomidory,
kulka sera mozzarella (100-150 g),
sól,
świeżo zmielony czarny pieprz,
sok z 1 cytryny,
dwie łyżeczki suszonej kolendry, może być też garść liści kolendry,
łyżka oliwy z oliwek.
Jak przyrządzić?
Cukinię umyć i razem ze skórką zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w drobne słupki.
Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki.
Mozzarellę wyjąć z zalewy i pokroić w grubsze plastry.
Wycisnąć sok z jednej cytryny, połączyć go z oliwą z oliwek, doprawić solą, pieprzem i polać nim sałatkę.
Obsypać suszoną kolendrą.
Delikatnie wymieszać składniki.
Jak podawać?
Podawać na zimno, ale tę sałatkę można także zapiec aż do momentu rozpuszczenia mozzarelli i podać na ciepło.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 8 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 14 zł |